2021-08-28
*印度脆球餅 ($32)*尼款前菜真係要係正宗印度餐廳先見識到。佢係一個空心既脆餅,脆餅入面有啲薯仔沙律。此外佢仲配上特製調味水,調味水包括羅望子,薄荷同辣椒粉,水上面有啲冰咁樣,所以味道少少酸辣同感覺清涼。平時食野多數都係點醬多,淋水入個脆球餅真係較少見。因為個調味水係凍既,所以淋左入個脆球餅之後再放入口,味道意外地清新同開胃,係好特別的餐前小點。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯*薄餅拼盤($68)*主要有四款口味既簿餅,包括原味,芝士味,洋蔥味同乾果味。薄餅既質感同味道都相當地道。相比係超市買既急凍薄餅,尼到既薄餅冇超市買既咁甜,所以可以食得出更重既麵粉味。而口感方面,薄餅相對較厚身,空氣感適量之餘能夠保持煙韌。就咁食已經好好食。當中最欣賞原味同芝士味,原味有最重既麵粉香,而芝士味份量足,味道不會太鹹,所以芝士香之餘吾會蓋過薄餅既香味,同薄餅好夾。如果多人一齊分享,都建議點尼個拼盤,可以一次過試吾同味道既地道薄餅。薄餅就咁食已經好好味,不過印度人多數會點咖喱食既,所以我地都點左幾款尼試既。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯*瑪莎拉咖哩(配魚肉)($88)*瑪莎拉是印度料理中具代表性的食材之一,主
*薄餅拼盤($68)*
*瑪莎拉咖哩(配魚肉)($88)*
瑪莎拉是印度料理中具代表性的食材之一,主要係由多種香料調製而成。尼個瑪莎拉咖哩都食得出多重既香料味,相比平時既咖哩,口味更複雜,味道更濃,所以食落幾特別。咖哩配上魚肉,魚肉冇骨而且非常滑,而且相當入味,所以整體都較香濃。建議用原味薄餅點瑪莎拉咖哩食。
*番茄牛油咖哩 (配芝士)($78)*
尼個係其他餐廳較為少見所以點左一份尼試。同樣地,番茄牛油咖哩都好濃,不過個口味冇瑪莎拉咖哩咁複雜。相對而言,佢有少少酸酸甜甜,非常開胃。建議用芝士薄餅點尼款咖哩,番茄牛油同芝士好夾。而尼款咖哩都有配上芝士,啲芝士同出面食開既好吾同,佢既口感實好多,冇咁重鹹味,係香港都幾罕見,建議一試。
地址:The Curry Republic (九龍城)
九龍城城南道72-74號地舖