2017-07-13
#慎入超長食評!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🕺花花世界-蛋撻皇子七月下午茶🍩🍪🍰🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🍸TEA Park Menu - July 💲260/ 💲480 for two🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀時隔兩個月再黎到Dreamix,成個感覺都唔同嗮😳😳😳 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀裝潢比上次豐富左😆多了一些自家擺設🚪多了一個文青市集,也多了一份情懷。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀一如以往,Teapark既每一樣甜品蛋撻皇子都會細心講解食材同食法😊⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而我,偏愛這種完整的進食體驗,因為,我喜歡每份甜品背後的故事💭💭⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣茉莉花大蝦蘆筍💭燉蛋中混有大蝦,蘆筍,及茉莉花😳💭少少鹹,及略帶苦澀😣💭但作為開胃菜不過不失😌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2️⃣桂花雞柳三文治💭三文治用麵包製成,溫熱且帶點脆😍💭內有洋蔥畫龍點睛,超香🤤🤤💭開始重擔心唔夠飽😎但其實完全足夠⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🕺花花世界-蛋撻皇子七月下午茶🍩🍪🍰
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
時隔兩個月再黎到Dreamix,
裝潢比上次豐富左😆
多了一些自家擺設🚪
多了一個文青市集,
也多了一份情懷。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
一如以往,Teapark既每一樣甜品
蛋撻皇子都會細心講解食材同食法😊
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
而我,偏愛這種完整的進食體驗,
因為,我喜歡每份甜品背後的故事💭💭
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣茉莉花大蝦蘆筍
💭燉蛋中混有大蝦,蘆筍,及茉莉花😳
💭少少鹹,及略帶苦澀😣
💭但作為開胃菜不過不失😌
2️⃣桂花雞柳三文治
💭三文治用麵包製成,溫熱且帶點脆😍
💭內有洋蔥畫龍點睛,超香🤤🤤
💭開始重擔心唔夠飽😎但其實完全足夠
3️⃣海棠花柚子沙律
💭沙律醬汁好均勻😍,柚子汁酸甜😆😆
💭再配埋海棠花酸酸地,繼續醒胃😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4️⃣藍蝶花青檸果凍 (重點推介!)
💭上層果凍取色自藍蝶花,帶點清香🤤🤤
💭下層椰奶超香濃,食唔停口😫😫
💭但反而食唔出青檸檬味😌
5️⃣薰衣草青蘋果檸檬
💭薰衣草蛋糕仔,外脆內軟😆
💭外面脆到似曲奇,內裡有青蘋果檸檬餡😍
💭整體味道好夾,一氣呵成🤤🤤🤤 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
6️⃣紫羅蘭雜莓雲呢拿
💭取色自紫羅蘭,中間有雜梅😳
💭忌廉好幼細,香香甜甜地🤤🤤
💭襯底餅乾超好味😍唔知有無得單獨買😌😌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
7️⃣金盞花榛子朱古力
💭已經選用50%朱古力,但仍略嫌苦澀😫
💭加上花香太弱,不太特別😌😌
💭但口感都唔錯,因有杏仁😆😆 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
8️⃣玫瑰花紅桑子棉花糖
💭好D驚喜😍 唔似一般棉花糖,質地煙煙韌韌 😍
💭但糖霜略嫌太多,但玫瑰花味幾突出😳
9️⃣菊花青瓜豆腐
💭味道依然清新!菊花泡沫好香😆😆
💭終於明白菊花泡沫系要“瀨”先食到香味😆😆 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔟洛神花紅茶
💭熱飲好味過凍飲,花香更突出🤤🤤
💭檸檬唔駛特別督爛,淡淡的更夾😍 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘Btw想去食就要提早book位🕒
🔘每兩個月Menu都唔一樣😍😍
🔘順帶一提以後逢星期六佢都有手沖咖啡可試😋 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
◤ Dreamix◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹