2021-11-20
成日都聽一間叫 桔梗 喺旺角有兩層嘅餐廳好出名,好多人推薦,一於就試下啦。Dinner有散叫嘅,都有二人dinner set。花多眼亂決定叫返個二人dinner set.全部都好精緻,細細碟咁,食落發現其實超大份。二人dinner set包括炸雞與台式五味醬,熱炒魷魚拌明太子醬,京蔥檸檬味豬腩,茶漬兩配配溏心蛋,炙烤吞拿魚配芥末蛋黃醬,涼拌毛豆,三款小菜(醃蠔,醃蘿蔔絲同酸菜),同埋是日甜品,但就唔包飲品,飲品另外單點仲iced latte同熱朱古力。炸雞與台式五味醬炸雞好大件,外脆內嫰,雖然大大件但炸得好透而且食落仲係好juicy,配埋五味醬嘅酸甜,食落都唔太油膩。熱炒魷魚拌明太子醬明太子醬看得見食得到,魷魚份量好多,當時兩個人食唔曬好可惜,魷魚鮮甜唔難咬,大大小小堆滿左一碟,配埋明太子醬多左咬口同明太子嘅香味,食落好特別。京蔥檸檬味豬腩豬腩有層次,脂肪同肉嘅比例啱啱好,豬皮煙韌,油脂充足,肉質夠嫰同新鮮,唔會咬到有豬毛,處理得好好,配檸檬好清新,覺得唔夠味仲可以點下甜甜地嘅醬汁。茶漬兩碗配溏心蛋,茶漬份量比想像中仲要大份,食落軟綿綿,食落清清地,中和返其他較多調味嘅食物。炙烤吞拿魚
炸雞與台式五味醬
熱炒魷魚拌明太子醬
配埋明太子醬多左咬口同明太子嘅香味,食落好特別。
京蔥檸檬味豬腩
炙烤吞拿魚配芥末蛋黃醬
吞拿魚超鮮味,兩口大小,入口輕輕一咬就溶化。涼拌毛豆,三款小菜(醃蠔,醃蘿蔔絲同酸菜)都好開胃,多款式,實有一款會鐘意。set包埋是日甜品,今日係焙茶cheese cake.兩個人share啱啱好,淡香茶味唔會過甜,食落超滑,甜品幾出色!