2019-07-31
懷住沉重既心情🖤再一次黎到九龍城, 望到「添樂園」三隻字既招牌, 不加思索下就入左去 同普遍茶記一樣, 牆身上寫滿唔同餐牌, 阿姐SELL我食煲仔飯。外面30幾度既高溫, 令我對煲仔飯既抗拒由心推到面上, 七情上晒面下😞阿姐問咗句「做乜扁晒嘴呀, 醜樣呀」, 頓時好似番番去幾歲既時光, 被大人照顧同關懷🥰但想嗌個炒飯吔吓, 點知阿姐告知呢家已經無炒粉麵飯, 係阿姐關懷下, 咁唯有屈服食個鹹魚肉片煲仔飯😚 飲住杯凍啡☕等左10分鐘左右, 火熱既沙煲係膠碟承托下上枱, 仲有甜豉油跟住一齊黎。其實標準流程都係搵張紙巾融熱打開蓋, 然後將甜豉油平均倒係飯面, 等佢地流入飯粒飯粒中間, 再快手蓋番起, 唔好心急🙂要等佢整整既兩分鐘, 等煲身既熱力將豉油蒸發對流將醬油導入飯身↪️ 時間到打開蓋後, 飯開溢出🌫️記住煲仔飯主角係飯, 先將啲餸搬去個碗仔度, 好好享受豉油飯先🍚仲要用隻鐵匙羹去掘啲飯焦出黎 🌚(記住係焗得夠時間先有飯焦架), 添樂園有用泰國長身米去做飯底🍙豉油既滲入非常圓滿😋 唯一要挑剔係佢無用梅香鹹魚🐟將實肉鹹魚既肉一絲絲掘開混埋飯一齊食, 亦都係無限輪迴既奏🔃最後仲要讚一讚讚個豬肉片係
凍啡
鹹魚肉片煲仔飯
唯一要挑剔係佢無用梅香鹹魚🐟將實肉鹹魚既肉一絲絲掘開混埋飯一齊食, 亦都係無限輪迴既奏🔃最後仲要讚一讚讚個豬肉片係非常咁滑嫩🥩連豉油都無停留係表面
鹹魚肉片煲仔飯
臨尾收碟, 阿姐仲讚咗句「好叻仔喎, 真係食晒喎」, 暖意由胃湧上心頭♥️埋單既80幾蚊, 包含左飽意同暖意🌈記住, 食飽, 先可以再有動力去做事💪