🥢大角咀超美渡假風泰北菜 超高水準泰式炭火烤魚烤牛扒咖哩金麵🥢大角咀感覺好多不同的特式餐廳,最近去咗一間主要提供泰北菜式,佢地仲榮獲了米芝蓮推介是實力的肯定,裝修採用湖水綠色主調,配搭藤製傢具和壁畫,帶有泰國風情,特別鐘意店內燈光,感覺回到了熱帶地方的溫暖陽光下,廚師及店員都是泰籍團隊,是100%完全的泰國感覺🥢泰式柚子蝦沙律 $128食泰菜最鐘意就係清爽的沙律,店員推介柚子沙律蝦係佢哋的招牌菜,材料由洋蔥,車厘茄,柚子肉,魚仔乾,酸甜味道恰到好處,味道酸酸爽爽的,甜味來自果肉果汁的香甜,蝦肉爽彈又新鮮,係美好的開始🥢炭火燒牛肉 $208聽聞佢地的炭火燒牛扒,炭火燒烤過的牛扒完整的排列好,牛肉味特別香濃,而且完美地被炭火烤過,帶一種香烤的香氣,口感軟熟而且幾有肉汁,另外配上特製的醬汁令牛扒味道提升,喺我心目中完勝所有泰國店的烤牛扒🥢泰式炭火鹽燒魚 $268如果有睇開我哋都知道我哋好鐘意食泰式燒魚,呢到都唔例外會點返條試吓,來到時真係有點驚喜,全魚用鹽包裹燒烤,旁邊伴上香葉,香菜,洋蔥及米粉,生菜,附上兩款醬汁可以包住魚肉一齊食,魚身用上最大size 非常厚肉,魚肚內室滿斑蘭及香茅香料,

🥢泰式柚子蝦沙律 $128

🥢炭火燒牛肉 $208

🥢泰式炭火鹽燒魚 $268
如果有睇開我哋都知道我哋好鐘意食泰式燒魚,呢到都唔例外會點返條試吓,來到時真係有點驚喜,全魚用鹽包裹燒烤,旁邊伴上香葉,香菜,洋蔥及米粉,生菜,附上兩款醬汁可以包住魚肉一齊食,魚身用上最大size 非常厚肉,魚肚內室滿斑蘭及香茅香料,魚肉軟滑鮮甜帶點香料香氣,包上香葉青醬甜醬同食係另外一種新的感覺

🥢泰北咖喱金麵 $128
香濃的泰式咖哩帶少少香辣,附上香烤雞扒,麵條分成兩層,上層是脆卜卜的脆麵,可沾咖哩醬食,下層軟熟的索汁的麵條,兩款口味食法,旁邊仲拌了醃菜 ,會平均返整體的感覺

🥢芒果糯米飯 $78
食泰菜幾咁飽都要食的一個甜品,估唔到係芒果設計成一朵花,上面放上椰漿,再灑上玫瑰花碎碎做裝飾,芒果用上泰國芒果,香甜感十足

🥢泰國奶茶 $38
正宗的泰國奶茶味,茶味特別濃,奶味香滑

🥢泰國 Singha 生啤 $68
食辣嘢泰國菜梗係飲生啤,是絕佳的配搭

🥢令人愛上的一間泰北菜,並不是因為佢係米芝蓮,是整體環境氣氛,裝修燈光都配搭得好好,泰藉店員非常nice ,食物味道質素同平時食的泰國菜好唔同,味道好高質而且擺盤好美,係完全另一種全新的體驗感,呢到係我係絕對會再來的一間泰北菜

📍Restoran SAYA (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊地下G701號舖

• 泰北咖喱金麵