2021-11-10
今日喺中環蘇豪區揾野食,發現一間位置較隱蔽(由俊榮里入更方便),但頗有水準的酒吧餐廳,主打馬來西亞菜。我和朋友二人點了火熱砂煲肉骨茶配白飯$128和招牌秘製馬來西亞咖哩喇沙湯麵惹味肥牛堆$98。一般餐廳都是用一字排骨來製作肉骨茶,這裏就採用比較多肉嘅豬軟骨,不單止啖啖肉,軟骨口感適中有咬口得來又唔會太淋,另外還加入大量蒜頭,煲完湯之後再壓成蒜泥醬🧄,用作豬軟骨的調味醬!蒜泥索滿湯料的藥材味,係靈魂醬料,同豬軟骨非常合襯!另外,店員話個湯沒加糖和味精,也沒加水,所以真係啖啖精華,加埋白胡椒作調味,仲有驅寒暖胃作用👍。至於咖哩喇沙湯麵,湯底沒有重重的椰奶味,取而代之是疏菜的鮮甜味道,肥牛份量幾多,配埋麵和米粉一齊食,惹味!飲品點了話梅桃膠羅漢果和香茅班蘭葉薑茶,兩杯熱飲跟餐都係+$25。材料配搭特別,非常滋潤,適合現在秋涼的乾燥季節。香茅和薑仲可以驅寒暖身🥰除了食物製作用心之外,環境優雅,會不定時更換Menu。最值得一讚是店員的態度,非常詳細地向每枱食客講解每個餐點的食療效用和製作過程,可以做到咁認真和仔細,我估應該係老闆娘🤭
火熱砂煲肉骨茶配白飯
火熱砂煲肉骨茶配白飯
至於咖哩喇沙湯麵,
秘製馬來西亞咖哩喇沙湯麵惹味肥牛堆
秘製馬來西亞咖哩喇沙湯麵惹味肥牛堆
飲品點了話梅桃膠羅漢果
和香茅班蘭葉薑茶,
除了食物製作用心之外,環境優雅,