2022-06-13 97 瀏覽
不嬲我都好鍾意食辣嘢,聽朋友講天后有間裝修好靚嘅川菜館,咁今日就約埋班朋友一齊嚟試吓啦。一去到門口,已經見到好大幅壁畫,用少少傳統嘅裝修加埋創新嘅壁畫,估唔到又幾夾喎。入到去發現佢嘅裝修都係比較偏古風,其實都幾適合影相。一坐低佢就俾咗個小食我哋,原來係辣嘅蓮藕。因為我唔食蓮藕所以無試到,但係我朋友試咗就話好辣好開胃。前菜我哋叫咗一個棒棒雞,本身以為剩係得啲雞絲,估唔到仲有粉皮。呢個食落係唔辣嘅,佢撈左花生醬,同埋凍食所以好開胃。次次去食辣嘢我都必定要叫辣子雞,因為非常好送飯。但係呢道菜其實有啲難整,好少食到整得好食嘅。估唔到呢度整得好好食,啲雞炸得好脆但係又夠辣,細細粒咁好適合送飯。我哋仲叫咗個香辣干鍋,佢係可以自己揀唔同嘅餸放埋一個鍋度。我揀咗爆辣,估唔到真係好夠辣呀。香港好多川菜館都唔夠辣,終於搵到一間係食落會出汗㗎啦。而且個干鍋一啲都唔馬虎,入面每道餸都好足料,幾個人食都食唔晒呀。呢間川菜館好適合真係食辣嘅人,或者一大班朋友聚餐,我下次都一定會再嚟食過啊。

一坐低佢就俾咗個小食我哋,原來