2018-01-13 411 瀏覽
同朋友尖沙咀食完飯,搵“下場” 無意搵到 openrice 呢間糖水舖。由於當晚得9度,又落住雨,特登由尖沙咀搭咗個站到佐敦。去到好驚,因為出面已經企咗好多人,感受到好多自由行同遊客慕名而來! 好驚要食好耐西北風先入得,點知又2分鐘唔洗就有位。門口個姐姐仲好貼心咁俾左個遮袋我地,當然係驚整濕地下啦! 入面選擇唔算多,得10種都數唔晒嘅糖水揀。我地兩個揀咗芝麻糊同杏仁露。好快就上,5分鐘唔洗。ok 啦,預左入面整定畢出嚟。一食落,嘩!!超感動! 好有口感但又好滑,唔知點形容種好味法,只可以可 hea 咁話,芝麻糊好有芝麻味,杏仁露好有杏仁味,食得出係真材實料! 我地食到好飽,因為兩碗都好 “厚” 咁 : )