一講起Burger店,平嘅則有M / K_C等嘅快餐店,但食物質素就心知肚明啦。 而高級D就有Burger joys,burgeroom等等,但價錢就較為貴,而呢間boy n Burger目的就想將兩這結合。 而佢就真係做得到。 Boy n Burger創辦人Mel Zhou於澳洲長大。 有日經過見到一位男孩想食Burger,但因價錢昂貴而被父親拒絕。 從而起發靈感去做一個高質而負擔得起嘅Burger。 餐廳位於灣仔莊士敦道,舖面嘅落地坡璃特別搶眼。 店內裝修以橙藍色階磚為主,環境潔淨,設有一人座位,並唔係面壁思過嗰隻。 款式算係幾多,套餐唔只得薯條,仲有個迷你漢堡拼盤。 Signature chicken burger$48(w / combo +$15)價錢真係無可爭辯,最平只得$ 28,喺港島區算係千年難與。 而雞肉大家都見到係突咗出黎,性價比極高。 可惜今日只得自己,只能試一款。 炸雞非常之大,炸皮就係經典美式嗰隻,粉漿偏厚,食落酥脆唔油膩,層次感高,有好濃烈嘅調味,呢個陣間再講。 餐廳用上雞腿肉,嫩滑juicy,肉味濃,偏向成,如果用上新鮮雞就更好自。 麵包冇被紙包整巢曬

Signature chicken burger$48
(w / combo +$15)

signature chicken

餐廳用上雞腿肉,嫩滑juicy,肉味濃,偏向成,如果用上新鮮雞就更好自。 麵包冇被紙包整巢曬,有輕微烘過,氣孔蓬鬆,比想像中更鬆軟,個包頂有少少反光,有少少牛油香同甜味,以快餐店去講係非常之好,好過M_九條街。

醬汁份量適中,蛋黃醬似係炸魚薯條嗰隻,主要係鹹味,再帶pickle嘅酸味。 芥末醬就正正常常,配上生菜,一片酸瓜,薄薄嘅蕃茄,質素高,超抵食。

Popcorn chicken(combo$15 + $10)

popcorn chicken

我今次大頭蝦,又叫咗炸雞。份量非常之多,一口size,與招牌炸雞相若,同樣用上雞腿肉。 咁就講吓炸皮調味嗰part。

我就覺得佢個調味重手咗,見到係有超多種香草香料,仲有少少辣味,而明顯食到有味精嘅味(雖然快餐店都會落味精),我就認為太鹹,味道太搶,令肉味減少。 但總結都好值得幫觀,好過食連鎖店。
  • 招牌炸雞漢堡
  • Signature  chicken