2024-07-25
去完旅行返嚟最想就係食返啲中式菜,仲要一定係辣嘢添。聽朋友講話呢間烤魚好抵食,所以過嚟朝聖下。真係唔好講笑,呢度嘅串燒最平可以係$8一串,今時今日嘅香港地去邊度搵?燒生蠔都係$12一隻,舖頭仲要好均真,因為其中一隻比較細,所以又比多一隻我哋。最正嘅係佢啲蒜蓉加咗菜脯,多咗啲爽脆嘅口感,而生蠔都夠鮮甜,絕對新鮮。另外叫咗兩串泰式燒魷魚鬚,佢個醬汁真係完美還原,係我喜歡嘅味道。另外仲叫咗錫紙金針菇,一嚟到嘅時候好香牛油味,如果佢呢個蒜蓉都可以加埋菜脯咁就好啦。最後我仲叫咗兩串燒菠蘿做甜品,佢應該落咗唔少嘅糖漿落去燒,所以最後都幾甜。嚟到個主角烤魚,我叫咗鱸魚,揀左酸菜味,因為唔想食得咁辣嘅話就可以揀呢個。鱸魚嘅肉比較實淨啲,食落去都啖啖肉。喺烤魚上邊我仲加咗啫啫墨魚滑,初頭我唔知道原來係將個乾鍋拼埋落去,估唔到佢有勁多嘅配菜,包括薯仔,萵筍,蓮藕同埋椰菜花。佢啲配菜全部都好入味,夠晒辣,但係又保持返佢本身應有嘅爽口。如果主角墨魚滑都夠彈牙,亦都好夠辣,份量都足夠嘅。另外我想講最抵食嘅係呢個封門柳,咁嘅份量都只係$48。最鍾意嘅係呢個萵筍條,因為佢切得夠薄,好快就可以索晒啲湯汁,勁好味。另外
鱸魚嘅肉比較實淨啲,食落去都啖啖肉。
如果主角墨魚滑都夠彈牙,亦都好夠辣,份量都足夠嘅。
另外我想講最抵食嘅係呢個封門柳,咁嘅份量都只係$48。
另外佢依家做緊優惠,生啤買一送一,為返都只係20幾蚊一杯,真係食得開心飲得夠爽。