2022-12-28 378 瀏覽
喺附近住咗十幾年到今晚先第一次幫襯佢,本來想食羊腩煲,但擔心中伏一瀨嘢就跌幾舊水都係試吓佢哋啲小菜先。兩大一細點咗三個小菜,麵醬雞煲,茄子斑腩,生炒骨,每款$68-70,跟白飯同中湯。(個湯係青紅蘿蔔煲豬骨,唔覺有味精味,掂,例湯嚟講已經係交足功課。)頭嗰兩樣餸都係中上水準,肯定肯定比果啲連鎖店例如道腥,綿仙好食,大加落大塊殼就更加唔使講。今晚亮點係碟生炒骨,大大碟成坐山咁高端上枱,大家自己睇相,大大舊而且係肉厚,咬落去軟熟有肉汁,而家坊間好多都係骨肉比例係3:1 而我呢碟係1:2。 粉薄而脆而又仲係黐住舊肉,有啲食肆做到成粒脹卜卜,層脆漿炸到有啲離肉我個人覺得有啲離題唔正宗。味道方面甜酸適中,個汁唔會太稠,菠蘿同三色椒又夠多。諗起有啲舖搞花神將啲生炒骨放落啲冰度,又話收你兩舊水……另外,呢間鋪啲招呼好親切,伙記同事頭婆又有禮貌,初頭行入去有啲麻甩嘅感覺,估佢唔到又幾斯文,問佢要三杯水仲問我要熱定暖添。短期內一定會再去,試佢嘅羊腩煲!I love 小店。

短期內一定會再去,試佢嘅羊腩煲!
I love 小店。

生炒骨
2022-12-27