2018-10-23 45 瀏覽
旺角要打邊爐會有好多選擇,但係木桶噴泉火鍋就唔係度度都有喇。一入到去店內,環境好舒適又整齊,裝修同四周嘅佈置都好似成班朋友係party room咁。店員態度友善之餘,服務都好細心。每張枱都有一個調味盆,可以揀翻自己鐘意嘅醬料,唔洗好似其他火鍋店要另外去醬料區拎。食到咁上下,可以攞準備好嘅隔去隔走湯底面頭果層油,平時係其他火鍋店要特登問先會有。店員亦都好勤快,隨時都會問下洗唔洗加湯。重點係食物一啲都唔差,重幾驚喜。👍🏼🤤🔍 花膠螺頭藥膳雞鍋 $248想養生、滋補就要揀呢款湯底喇!店員拎個木桶過黎果陣已經有浸淡淡嘅藥材香。食火鍋最緊要係湯底,所以個湯一滾我就勺左一舀黎飲,鮮甜!飲完一啲都唔會口渴!就咁望埋去個木桶入面,就可以見到有雞件、花膠、紅棗、杞子、沙參等等嘅食材,一睇就個落足料啦~花膠厚身、雞肉嫩滑,非常推薦!木桶嘅周邊圍住會有啲窿窿,原來係噴泉口勺嘅湯係無油架!店員重介紹可以係噴泉口沖一沖淥好嘅食物,咁就可以沖走啲油,絕對要用嘅小技巧!🔍 阿根廷紅蝦 $128食火鍋可能都會想叫翻一、兩款海鮮,呢度海鮮選擇好多,淨係蝦都有7種,睇到我眼花繚亂呀,最後揀左呢款阿根廷紅蝦。佢比起平時食嘅

🔍 花膠螺頭藥膳雞鍋 $248

🔍 阿根廷紅蝦 $128
火鍋可能都會想叫翻一、兩款海鮮,呢度海鮮選擇好多,淨係蝦都有7種,睇到我眼花繚亂呀,最後揀左呢款阿根廷紅蝦。佢比起平時食嘅蝦大隻好多,差唔多有我手板咁長。佢可以兩食,當刺身食嘅話會鮮甜嫩滑。不過我比較喜歡洽一洽,肉質會爽口彈牙,同時又鮮甜。

🔍 特色炸魚皮 $58
見到店鋪推介而揀左,開頭以為佢只係普通打邊爐嘅魚皮再加啲調味,但上菜果陣嘅外形已經睇得出分別。原來佢係釀左啲墨魚滑係面頭再拎去炸,值得一試!鐘意酥脆嘅可以沾旁邊嘅沙律醬食,或者好似平時咁浸一浸個湯底食都得。個人比較推薦就咁食,記得要趁熱食,會更加好味!

🔍 本地手切肥牛 $188(小)
肉質鮮嫩,食落有少少厚度,但唔會韌。牛味唔算好濃,但可以接受。

🔍 即包手工九菜餃 $68
餃子皮煙煙韌韌,唔會太厚。餃子大細啱啱好,一啖就食得曬。食得去有濃濃嘅韭菜味,味道唔錯,不過比其他食物就略為普通左少少。

🔍 紫色准山片 $38
普通准山就食得多,紫色嘅都係第一次試。除左顏色鮮豔搶眼,比起一般准山佢會更多清甜,而且質地都會比較分。鐘意食粉一啲嘅准山不防揀反呢款。

🔍 香茅咸檸七 $22
打邊爐熱辣辣咁,點都要一杯野飲降一降溫。佢飲落去比起普通咸檸七會多左一浸淡淡嘅香茅味,本人覺得有少少似薄荷嘅味道。

🍽7/10
🔎橫浜街場