雅苑座

The Greenery
2023-06-02 1801 瀏覽
約咗同朋友慶祝聚餐,一上嚟就有侍應問我要不要椅套去蓋包,佢哋真係好熱情仲話畀我哋桌布上嘅小卡係嚟兌換每人一份嘅鮑魚花膠,真系多謝佢哋嘅提醒,差啲就嘥咗海鮮種類都幾多,可以當正餐去食。有波士頓龍蝦,加拿大長腳蟹,翡翠螺,凍蝦等。(容易吃到飽,建議拿杯茶先)龍蝦一個個都非常大,都超過咗半個碟嘅大小,多攞幾個真的會裝唔落。如果覺得呢啲海鮮唔夠喉,可以加啲醬汁,甚至用檸檬汁去調味。(私人推薦專門去拿一碟裝滿嗮不同嘅醬料,吃下去就不會很dry)——————————重點來了!!甜品中場突然有人敲鐘,原來有巨大的拿破崙蛋糕,每個人排隊可以去拿件。蛋糕上面嘅酥皮好脆,而且蛋糕中間又軟又滑。配搭上面嘅草莓同藍莓一齊食,恰到好處,脆而易入口,微甜嘅口感一啲都唔覺得膩————————————甜品打卡DIY攻略我各自攞咗粉紅色系嘅甜品進行配搭。呢度仲可以有鋼琴點歌嘅服務,一路聽住歌一路食甜品。☞記得要識得去攞同款顏色嘅甜品去進行拼盤配搭打卡☞拿大件的甜品為主體,去拿糖果或馬卡龍比較細的甜品為其點綴☞可以帶上小卡或娃娃去打卡相機先食 ~真系好米好好睇,適合去post ig。

,建議拿杯茶先)

——————————

重點來了!!

————————————
甜品打卡DIY攻略

☞記得要識得去攞同款顏色嘅甜品去進行拼盤配搭打卡

☞拿大件的甜品為主體,去拿糖果或馬卡龍比較細的甜品為其點綴

☞可以帶上小卡或娃娃去打卡

相機先食 ~真系好米好好睇,適合去post ig。
翡翠蠔皇鮑魚花膠
加拿大長腳蟹