2019-09-04
之前在日本曾經吃過一種石燒牛覺得回味無窮,一直都想在香港尋找多一次這種味覺的享受於是乎就比我找到呢間位於旺角西洋菜南街這間磊犇顧名思義就係石板上的燒牛今次就約咗朋友仔食lunch入到去裝修都很有日式風格一入門口就有部日式嘅自助售票機先付款然後就可以坐下慢慢等此店嘅牛有三款包括西冷牛扒,牛肩肉同磊牛扒如果唔清楚部位仲有一個牛的部位圖俾你睇清楚添當牛肉還未上的時候就是你去尋找食物嘅好時機了,事關這裏牛扒的價錢已經包左自助的沙律,湯和飯都是任食的飲品仲有三款添呀分別係洛神花山楂茶菊花茶同冷熱綠茶🍵記得吃飯前先帶一條圍裙💁🏻♀️呢度真係好細心呀牛肉上嘅時候有紙巾墊住,千萬唔好咁快揭開啊小心啲油彈到你呀我覺得呢度最特別之處就係可以自己去調教牛肉嘅熟度,因為鐵板有300度嘅高溫,最啱就係我呢啲好鍾意食好熟好熟牛嘅朋友仔啦我就揀咗磊牛扒$130 400g牛肉非常非常之爽口彈牙,因為根位比較多所以比較有嚼勁,岩哂我這個我喜歡因為我鍾意吃比較有咬口的再配上特別的醬汁包括係燒汁和黑椒汁如果喜歡吃原汁原味的還可以配上黑椒和鹽而我朋友就就選擇了牛肩肉眼$110 300g牛肩肉眼,肉質很淋鮮嫩很容易入口而且肉的
今次就約咗朋友仔食lunch
入到去裝修都很有日式風格
一入門口就有部日式嘅自助售票機
先付款然後就可以坐下慢慢等
此店嘅牛有三款
包括西冷牛扒,牛肩肉同磊牛扒
如果唔清楚部位仲有一個牛的部位圖俾你睇清楚添
飲品仲有三款添呀分別係洛神花山楂茶菊花茶同冷熱綠茶🍵
記得吃飯前先帶一條圍裙💁🏻♀️呢度真係好細心呀
牛肉上嘅時候有紙巾墊住,千萬唔好咁快揭開啊小心啲油彈到你呀
我就揀咗磊牛扒$130 400g
這個我喜歡因為我鍾意吃比較有咬口的
再配上特別的醬汁包括係燒汁和黑椒汁
如果喜歡吃原汁原味的還可以配上黑椒和鹽
而我朋友就就選擇了牛肩肉眼$110 300g牛肩肉眼,肉質很淋鮮嫩很容易入口而且肉的味道比較香濃
整體感覺非常滿意
下次來的時候要試埋其他牛