2017-06-06 291 瀏覽
今次去到油麻地私房御約試吓私房菜,聽朋友講呢度啲海鮮好新鮮,而且鮮甜,所以我哋就兩個人過咗嚟試啦。入到去餐廳格局非常整潔,而且空間位置大,座位非常寬敞坐得好舒服,我哋兩個人就坐咗一張中間位置嘅四人枱,店員非常有禮客氣地比餐牌我哋,仲介紹今日嘅新鮮食物同埋套餐,最後我哋揀咗個「龍躉海鮮餐」,每位都只係$298,套餐有11款食物,大部份都係新鮮嘅海鮮,有「日本放養豬梅肉」、「扎扎跳基圍蝦」、「深海龍躉魚腩」、「蟶子皇」、「手打墨魚滑及鮮蝦滑」、「元貝皇連裙邊」、「自製鮮蝦豬肉餃」、「蟲草花紅棗冬菇蒸雞」、「時令七色蔬菜」、「南瓜粟米排骨粥」、同埋「精選甜品」就係木瓜雪耳糖水等等,成個套餐非常我食物呀,不同種類、不同款式,一次過滿足晒我哋兩個需求。係等食物來之際,我哋就調味混醬先啦,分別有四款調味料俾我哋選擇,當然唔少得有我最鍾意嘅辣椒絲,加埋落去啲豉油,再點海鮮食非常惹味。另外仲有一壺菊花茶俾我哋飲,餐廳真係非常貼心啊,入面仲有杞子同埋圓肉呀,可以一邊食蒸氣粥底火鍋,一邊飲菊花茶解渴消暑。飲品方面,有唔同種類嘅汽水同埋啤酒選擇,仲有德國最好飲嘅啤酒,,當然我梗係叫返我至愛嘅「芬達橙汁」飲啦

飲品方面,有唔同種類嘅汽水同埋啤酒選擇,仲有德國最好飲嘅啤酒,,當然我梗係叫返我至愛嘅「芬達橙汁」飲啦。

食物終於來啦,賣相好吸引。首先就係豬肉同埋基圍蝦一齊蒸,店員好好服務幫我地一齊蒸埋,仲要計埋時間過嚟幫我地打開蒸氣鍋,非常體貼貼心啊。基圍蝦變左橙色就已經食得啦,基圍蝦啲殼好容易搣開,咬落去嘅時候都有啲下嘅汁唧出嚟,好鮮味!而且啖啖肉,肉質彈牙,點埋啲辣椒豉油真係一流呀。豬肉一片片咬落去肉質好「林」,滿口都係豬肉呢,而且非常新鮮,好正!

第二次蒸就係我最鍾意嘅龍躉肉啊, 龍躉肉有四大塊,而且好厚身,另外仲有葱係龍躉肉上面,可以僻咗啲魚腥味。等左幾分鐘終於有得,非常非常好味呀,魚肉咬落去有口感,唔使點豉油都有鮮甜嘅味道,我自己都食咗三塊啊,必食!

之後就係食蟶子,兩大條有我手掌咁長呀,食落去好彈牙,放入口要一段時間先咬得曬,可想而知蟶子有幾大條有幾長,而且味道非常新鮮!

之後輪到大大隻嘅扇貝啦,兩大隻,雖然冇任何配料加落去,但係蒸出來的味道都非常鮮甜,而且整完之後仲有啲鮮甜汁可以飲,有少少鹹鹹嘅味道,咬落去扇貝大大隻好有口感,而且扇貝中間係生,外層就係熟,再加埋扇貝嘅裙邊,裙邊好長咬落去爽口,一舉兩得。

最後食返啲餃子類同埋蔬菜類清下腸胃,望落去色彩繽紛,果然係七色時令蔬菜,分別有娃娃菜、南瓜、粟米同埋青椒等等,仲有雞食啊!等左一段時間終於食得啦!啲雞非常新鮮,咬落去肉質非常鮮嫩,而且雞本身有味道,唔需要點醬汁豉油已經有鹹鹹嘅鮮雞味道,另外蔬菜咬落去都有鮮甜嘅海鮮汁,清清地就咁食都好滋味呀。

最後蒸所有海鮮,仲有粥底火鍋食呀,真係非常滿足呀。

食咗咁多野兩個人都係差唔多$400,一人都係$200就可以食到海鮮,出面真係食唔到咁平嘅價錢,超值!