之前係網上得知呢間金之助係香港開已經好想食,今日終於夾啱時間同朋友嚟食係呢到嘢食係default就係一個set咁上, 叫天丼會包埋味噌湯同前菜一上枱已經聞到一陣好獨特既麻油香天婦羅炸得好脆口, 食材亦食得出用心挑選,我呢個上天丼係有炸海老, 帆立貝魷魚天婦羅餅,鱚魚同温泉蛋. 朋友嘅就冇鱚魚但多左條勁大條嘅星鰻我特別想提下佢嘅鱚魚天婦羅,呢種魚我都係第一次食, 雖然係炸過但仲啲肉仲係好嫩,好香魚味而且同鬆脆嘅天婦羅脆好夾個人覺得食日本嘢除咗食材之外,米飯都係好重要嘅一環,呢到啲米粒粒分明,好有咬口,又香,整整爛隻温泉蛋撈埋啲飯一齊食真心超好食另外仲想提下佢呢到啲茶係選用咗香脆比較小有得飲嘅黑豆茶,個人好鐘意個陣黑豆味好香又解油脷,而且每飲完一杯店員係會keep住幫你refill好細心

上天丼

江戶前天丼