2023-12-19 4949 瀏覽
自彩虹邨公布將會進行拆卸重建工程後,大家都一窩瘋前來屹立彩虹邨半百年既「金碧酒家」,為的就是想留住漸漸失傳的味道同人情味豉汁蒸蟠龍鱔原條鱔切開一片片唔離刀,用上豉汁再蒸,鱔肉又滑又入味蜜汁脆鱔球都係用上原條鱔製成,呢個造法係炸完再淋上蜜汁,鱔肉香口又惹味杏汁豬肺湯杏仁味唔算好重,帶微微既甜,豬肺瘦肉又腍又好味,加入左果皮更加將湯個味道昇華,好好飲錦鹵雲吞沒有餡料既雲吞皮炸至金黃香脆,酸甜醬味道岩岩好,係我覺得最正宗最好味既錦鹵雲吞既食法酥炸蟹鉗成個拳頭咁大既酥炸蟹鉗,外面酥脆,入面既蟹肉應該溝左蝦丸,蘸錦鹵雲吞個酸甜醬都好夾酥炸鮮蝦丸外面酥脆,比起酥炸蟹鉗更加彈牙,蘸喼汁食又係好夾順德鯇魚腸蒸蛋平時魚腸焗蛋我都覺得好腥同苦,但呢度個鯇魚腸蒸蛋落左好多薑絲,食落完全唔覺得腥,個蛋亦都蒸得岩岩好荔茸香酥鴨大到好似枕頭咁😂,係一道傳統懷舊既中式菜式,芋茸好綿,個底係去骨既鴨肉,仲有鴨皮,油香酥綿,絕對係好花功夫既手工菜,不過食一件都好膩了手撕雞先將雞起骨,雞骨攞去炸,雞肉就攞去炒,起初以為係平時成日食到既雞絲🙈,真係第一次食呢款菜式,又係一道近乎失傳既功夫菜馬拉糕馬拉糕好鬆軟,作為飯後甜品都

豉汁蒸蟠龍鱔
原條鱔切開一片片唔離刀,用上豉汁再蒸,鱔肉又滑又入味

蜜汁脆鱔球

酥炸蟹鉗

酥炸鮮蝦丸
外面酥脆,比起酥炸蟹鉗更加彈牙,蘸喼汁食又係好夾

順德鯇魚腸蒸蛋

荔茸香酥鴨

手撕雞

馬拉糕
馬拉糕好鬆軟,作為飯後甜品都真係幾飽🤣,不過十分搶手,一件難求

我真係好耐未試過係香港懷舊傳統餐廳無論上菜姐姐,侍應什至老闆娘都咁親切,食物真係超大碟,建議最少12人先好黎食,每道菜都係功夫菜,全晚座無虛席,訂枱都去到出年3月,襯彩虹邨未卸不妨過黎食下買少見少既懷舊菜啦