2005-06-30
幫隊友搞婚禮佈置,忙足幾個禮拜,終於黎到正日。一早搞完兩架車o既裝潢,趁新郎哥去左接新娘同「針」茶,o係佢屋企掃埋阿外母預備o既車厘子,就拉隊黎最近o既三悅食個早早地o既午餐。十二點唔夠入到黎,當然係包場咁o既格局啦!連冷氣都好似係o岩o岩開咁,好弱!由於大家之前都食左新娘叫人送黎o既西餅﹝有人唔止食左一件﹞,六個人只係叫左一隻貴妃雞、什菌炒藕片同麵醬炒油麥菜。由於什菌炒藕片o既藕片少得可憐,我地又追加左一碟南乳炒藕片。貴妃雞上檯,都幾大隻,肥瘦相宜,肉地亦算滑,配薑茸同蠔油,味道都唔錯,不過雞味其實並唔係太明顯。似乎o係街食o既雞,點都唔及D伯母整o既咁有雞味,不過質地就好細緻同好滑囉!其他幾味小菜就普普通通,杯茶就完全唔掂,好難飲!整體黎講,呢度o既食物水準只係普通。埋單只係280大元,價錢就幾相宜,益左出錢o既新郎哥啦!食飽飽,又係時間出發去酒店開工。