2009-04-13
星期六收咗工,平時同事都各有各閃,今次難得大家都得閒,一齊過嚟灣仔嘅八喜試一試,哩間嘢主打食台灣嘢,但亦有部份其他非台式食物。去到一打開lift門,見好多美心推銷產品,噓,原來又係美心D外省菜食肆,美心品牌,相信都唔差得去邊嘅,裝璜呀、餐具呀、服務呀,都係美心一貫高水準,當然價錢都係一樣高水平啦,好似我哋兩丁友,即使只係食個晏,主要都係叫吓點心,都要兩舊水鬆D落樓!兩舊幾水食咗乜?因為得兩個人,所以大大碟頭嘅嘢就唔叫喇,都係主攻點心:台南肉燥蒸芋粿、安平炸蝦卷、半邊天煎牛肉餅、灌湯小籠包,但又真係驚唔飽,就點咗個方魚肉碎泡飯($38)同八喜担仔麵($20)哩試,問過侍應都係細細碗咁,反正價錢又唔算太貴!小弟少食台式嘢,所以幾款點心都覺得好特別,尤其個肉燥蒸芋粿,基本做法有D似我哋嘅芋頭糕,先將芋頭刨絲再做成芋頭糕嘅樣,但無我哋嘅芋頭糕撈滿沾米粉漿哩蒸,佢似係就咁用芋頭絲壓成糕狀哩蒸熟,再切成一件件,打側睇見到D芋頭絲一絲絲蹤橫文錯,然後再晌面面淋上肉燥醬,惹味非常,口感鬆化,又好有芋香,鍾意食芋頭糕嘅人一定要試。另係個炸蝦卷,反而未有想像中咁正,但都炸得香脆唔油!牛肉餅亦都唔錯,咪睇佢
小弟少食台式嘢,所以幾款點心都覺得好特別,尤其個肉燥蒸芋粿,基本做法有D似我哋嘅芋頭糕,先將芋頭刨絲再做成芋頭糕嘅樣,但無我哋嘅芋頭糕撈滿沾米粉漿哩蒸,佢似係就咁用芋頭絲壓成糕狀哩蒸熟,再切成一件件,打側睇見到D芋頭絲一絲絲蹤橫文錯,然後再晌面面淋上肉燥醬,惹味非常,口感鬆化,又好有芋香,鍾意食芋頭糕嘅人一定要試。另係個炸蝦卷,反而未有想像中咁正,但都炸得香脆唔油!牛肉餅亦都唔錯,咪睇佢個樣平平無奇,食落口爆晒汁,外皮煎得脆身;灌湯小籠包OK啦,簡單哩講,皮薄餡料足,絕對係「灌湯」,所以要小心食。
八喜担仔麵係餐廳推介,賣相小巧精緻,食就無咩特別;相反,鍾意個方魚肉碎泡飯,主要係鍾意燻燒過嘅方魚朕香味,加埋肉碎嘅泡飯,變得不再單調!