2011-05-19
佛誕放假,同朋友出去銅鑼灣,記得呢度有間 <五代同糖>,好在佢有部 I-phone 可輔助搜尋!我記得之前幫襯過 TST 及 MK 分店,相信銅鑼灣分店質素不錯!否則,不會有得獎熱店之名!幸好嚟到唔使等位,可能少人嘅關係,店員服務都 OK 呀!今次,我想試吓其他甜品,唔再叫食過嘅甜品。朋友叫咗:楊枝金露雪花冰 $35賣相倒是不錯!味道只是一般!雪花冰夠軟綿,較為淡味;西柚肉難免有苦澀味,芒果粒都幾甜。Not bad not good! 我叫咗:焦糖燉蛋 $30向來燉蛋係 My favorite, 以一個小小瓷器皿盛住隔熱上碟。火喉恰到好處!焗得有輕微燶面!其實可以再燶啲!以半粒士多啤梨作點綴!令賣相更吸引! 口感香甜軟滑,唔係太甜;雖然份量唔多,但唔覺得餾! 個人頗喜歡!大家 share :燕窩椰皇燉蛋白 $78以呢個價錢嚟講,燕窩算多,味道清淡,蛋白算滑!不過,係甜品中,比較貴嘅一款!兩個人淨食甜品,埋單 $143 ,價錢並非大眾化!
幸好嚟到唔使等位,可能少人嘅關係,店員服務都 OK 呀!
今次,我想試吓其他甜品,唔再叫食過嘅甜品。
朋友叫咗:楊枝金露雪花冰 $35