2008-11-16
一向對食壽司都抱住類敗類試的精神,點解? 好多時去一些壽司店,價錢唔平,但係質數就非常一般,其實我已經唔係用壽司德或湖州那些正宗壽司來比,只係用板前來比。都係板前的價錢比較合理,與質數比較穩定。睇完CIA光碟失竊案,出乎意料之外咁好笑,仲係黑色幽默果種,但係我覺得某程度上都反映CIA處事其實都係好求其。講番上壽司,我地睇完戲差不多十點,咁要食野,經過呢度見唔駛排隊就試下啦。竟然有特價,其實都係兩件送一件。咁食番我地係板前成日食那些,火炙鰻魚壽司,火炙三文魚壽司,帆立貝壽司,海膽壽司,黑蟹籽壽司,綠茶冷麵卷,加洲卷,鰻魚卷,三文魚同蟹子手卷。d壽司黎到,就知失望,d飯好散,一夾就散曬,d火炙芝士鰻魚壽司,d鰻魚係d頭頭尾尾片出黎咁,可以收人十蚊件! 似超市那些$4件那些貨色! 更加唔好話同板前那些整件厚切比! 火炙三文魚壽司都okay. 海膽壽司,d 海膽係糊了的,並不是見到面那些一粒粒細紋的,有腥味,當然唔係太新鮮啦!咁多碟係帆立貝壽司比較Okay, 都稍有鮮味,不過佢賣到$25 一客,板前只係$20. 果d特式卷物,每碟得兩小粒,d料又少,唔怪得d食評都無人提,根本係我地傻瓜才叫!
呢度連杯茶都無味,唔會係元氣咁好綠茶粉任落,根本飲唔出係乜野茶!!!
最出位的係那綠茶冷麵卷,$20一碟,碟野黎到,嚇我一跳,係乜咁既野係壽司!? d 卷物唔係至少2cm高(青瓜卷都有啦!), 先至係壽司。呢碟野上面的東東,1cm厚都無。係真唔係? 問一個女 waiter, 點解同menu 幅相唔同,她說她第一出呢碟野,她唔知,跟住黑面行開。問第二個女 waiter, 她說不瀏都係咁,亦係行開。救命,無睇劉華的廣告嗎?跟住見一個打呔的經過,問他點解碟綠茶冷麵卷同menu 幅相唔同,他才說跟我們換過。我地當然拒絕要cancel order 啦。今時今日d咁既服務水準同出品質數。真係要介紹老闆睇下李順恩的專欄了。
最後埋單都要 $180, 跟我地去板前食差不多呢。所以又一次證實點解d人一個鐘都係咁排啦。