furronika
2023-12-14
關注
GHETTO BURGER
📍銅鑼灣勿地臣街12號地舖

上次介紹過一間好有特色嘅漢堡店,既有hip hop氣氛,又有搶眼嘅neon lights同graffiti,留下好深嘅印象。

12月同朋友慶生嘅安排未停過,知道ghetto喺銅鑼灣開咗新店,我決定帶朋友嚟呢度食漢堡、嘆cocktail,一嘗我試過嘅美味,同時感受一下跳脱自由嘅餐飲氛圍!

呢間分店裝修同旺角差不多,都有美式快餐店嘅感覺,主色同樣係橙色,亦有招牌笑哈哈logo,喺銅鑼灣街頭最吸晴嘅店面非佢莫屬!呢度嘅店員非常友善,有位叫阿希(?)嘅店員唔單止好有品味,而且好了解各種餐點嘅特色,為我哋推介到好好飲嘅cocktail,令我哋用餐非常愉快!

[價錢 Price]
💰$95 (+$18 可轉套餐)
滋味粒粒巨蝦堡 🍔
朋友一心想試下吉列豬扒漢堡,不過當晚咁啱賣晒,但佢又想同我share而唔想叫牛肉漢堡,於是我向佢推介咗我上次食過嘅蝦堡。

佢同銅鑼灣店嘅滋味粒粒巨蝦堡餡料一樣,都係夾住蕃茄、生菜、沙律醬同炸蝦漢堡。但個人認為呢間分店嘅蝦肉更大更彈牙,食落仲有啲似泰式炸蝦餅,外皮酥脆,內餡多汁。麵包自身帶有牛油香味,再喺包上塗滿鮮黃色嘅牛油,食到朋友讚不絕口!

[價錢 Price]
💰$68 (+$18 可轉套餐)
塔塔醬魚柳漢堡 🍔
而上次食過蝦堡嘅我,今次想試下佢哋嘅魚柳漢堡。呢個塔塔醬魚柳漢堡真係好抵食,價錢相對便宜但足足有兩大塊炸魚柳!而且魚柳嘅炸粉一啲都唔厚,唔會食到成口粉,魚柳嫩滑無雪味,食到一梳梳嘅魚肉,真係估佢唔到咁好食!

我特別想讚一讚佢嘅tartar醬,雖然食到粒粒酸瓜,但唔似一般嘅咁酸,食落好順口,而且同炸魚柳一齊食,能夠中和油膩感。

[價錢 Price]
💰$58 (+$18 套餐再+$10 加配)
炸洋蔥圈 🧅
由於賣晒粗薯條,所以我哋加咗少少錢,叫咗份炸洋蔥圈嚟試下。ghetto用咗新鮮洋蔥切圈上粉炸,而唔係洋蔥茸,所以炸洋蔥圈嘅size係大細不一嘅。炸漿脆而不厚,內裏嘅洋蔥唔會過生,兩種口感相輔相成,最啱點茄汁食。

[價錢 Price]
💰$48 (+$18 套餐再+$10 加配)
芝士墨西哥粟米片 🫕
上次食過ghetto嘅nachos,知道佢同sour cream好夾,今次食嘅nachos更有驚喜,因為上面仲多咗cheddar cheese,帶嚟雙重芝味!

[價錢 Price]
💰$108 (跟餐-$10)
El Diablo 🍸
Diablo一詞有惡魔嘅意思,但呢杯cocktail嘅賣相好靚、好pure,完全同惡魔拉唔上關係。如果你鍾意飲tequila,但又唔鍾意太濃烈嘅cocktail,咁一定要試試呢杯天使般嘅惡魔調酒!

El Diablo呈淡紅色,飲落酸酸甜甜,味道清爽,仲有薑啤嘅後勁,實在係好refreshing,同burger好夾!

[價錢 Price]
💰$58 (跟餐-$10)
朱古力Smoothie 🍓🥤
唔飲酒嘅我揀咗朱古力Smoothie,呢杯Smoothie同旺角分店好唔同,因為佢上面嘅cream無咁厚重,飲落比較light。朱古力味偏甜,但唔會死甜,又靚又好味,無理由唔叫返杯。