2017-06-12
Bagel (貝果包)係最近屈小姐同賴生迷上既一種麵包,好多時一個淨貝果包已經索價$25,但其實一個好味又正宗既貝果包的確值呢個價錢,因為要整一個正宗好味既貝果包工序係好繁複,而且技術層面要求好高,一過左火就做唔到好貝果包果種帶嚼口而鬆軟既獨特口感!貝果包係17世紀由波蘭人發明出黎嫁,中間個窿窿其實係設計黎方便攜帶嫁咋,冇特別既意義!但整一個好既貝果包就要留意2點啦:1)發酵要用低溫長時間發酵,一但發酵太長或者溫度太高都會令個貝果包過份鬆軟,冇左有嚼口既口感嫁啦!2)要用熱水處理。同樣,燙得太耐又會冇左嚼口口感!無論技術層面同製造時間都咁複雜,所以係絕對值得比呢個價錢既!(另外整貝果包其實落好少油嫁咋!!係一種好健康既麵包!所以加分!)屈小姐同賴生食過幾間貝果包,暫時覺得R&R Bagel既出品最有嚼口最岩我地口味!所以今次向大家推薦黎呢度食貝果包!由中環利源西街五顏六色既排檔窄巷行入去,你就會搵到呢一間隱世Bagel,點解叫隱世?因為你好難想像一條人來人往又有商販叫賣既窄巷入面,有一間全落地玻璃外牆既Cafe!令隱世味道更濃既係,當你一拉開個玻璃門入去,你就好明顯感受到入面「悠閒」同
2)要用熱水處理。同樣,燙得太耐又會冇左嚼口口感!
令隱世味道更濃既係,當你一拉開個玻璃門入去,你就好明顯感受到入面「悠閒」同出面「繁囂」既對比,感覺好似一道門隔開左2個世界咁,一入到去你就會放慢腳步,悠哉悠哉咁係五花八門既Bagel入面揀自己最想食既!
落完Order再坐低係木枱、木櫈同小梳化度一邊等你既Bagel,一邊同你至愛既愛人/家人/朋友傾計,再望一望外面既忙碌,甚是愜意! 相信淨係呢個環境都已經會吸引到唔少人⋯加上呢度既貝果包真係不得了!
介紹完環境之後,介紹下食物先~~~!!
R&R Bagel非常貼心!! 每個Bagel都預先幫你直切一半,方便你食同埋share,張包裝紙滴水不漏,但又好容易撕開一半!!超方便!
R&R Bagel既貝果包有3大類Order方法;
1)揀有預先設計餡料既Bagel,價錢係$65 起 (岩哂選擇困難症人士)
2)自選唔同既Cream Cheese 同Bagel,嘗試DIY組合帶黎既衝擊,價錢係$35一個
3)淨Bagel拎番屋企自己加料夾住食,價錢就最相宜,$25一個
其實3種食法都各有千秋,第1就食舖頭既手勢同配搭,第2種就試佢唔同Style既Cream Cheese,第3種就岩晒自己係屋企整早餐/Tea!
之不過望住呢個Menu見到咁多種唔同既Bagel,Cream Cheese同配料既選擇......真係好難揀!!
不如等賴生同屈小姐比d意見你地啦!!
A) 其實最基本就係你要揀好左你想食既貝果包底先!! 賴生同屈小姐就試過幾種(仲未試得晒呀!!!太多啦!!)
P.S. : 呢度既貝果包出色之處就係做到面層有嚼口,而裹面就好鬆軟!! 以下每一種都係有呢種口感
Wholegrain Smashed Avocado & Egg Bagel
Sesame Roast Beef Bagel
Poppy Hampton Bagel
Garlic Bagel
Onion Maple Bacon & Egg Bagel
Everything Bagel
B) 跟住介紹下R&R Bagel 提供既配搭先~~~!!
首先係早起的鳥兒有蟲吃系列,亦都係我地今日食既果2個貝果包,要星期一至五朝早10點前 / 星期六11點半前 先有得賣嫁!
呢個配搭有新鮮蕃茄片,新鮮煎好既奄列,壓碎左既牛油果蓉,黑椒同Low Fat Cream Cheese! 呢個配搭好和諧,每樣野既味道你都可以一啖食得出,互相輝映,唔會搶味! 除左牛油果,黑椒,蕃茄同蛋之外,連Cream Cheese味都食得到! 同埋呢個組合好健康呀!! 只係食得耐感覺有點Cream Cheese既油膩,同埋呢感覺上$65食蛋,蕃茄同牛油果有dd唔抵....性價比有一點點不足!
Onion Maple Bacon & Egg Bagel
呢個Bagel一打開真係好經典好有美國feel! 一打開成堆切碎左既煙肉,流心蛋,楓糖同Plain Cream Cheese,賴生同屈小姐都同樣覺得呢個包極度邪惡呀!!!! 呢個配搭其實都幾出奇不意,楓糖既甜味中和左煙肉既油膩感,而且舖頭好細心咁事先將d煙肉切碎左,食既時候就唔會一整塊扯晒出黎,令我地可以更加平均咁食到個包既餡! 煙肉仲煎香煎脆左添,令我地內心覺得煙肉既油已經逼出,冇咁肥(掛?),不過由於煙肉太多,真係遮晒Cream Cheese既味,好彩流心蛋有好重蛋黃味,夾埋煙肉食仲好好味添!!!
之後就係隨時食系列啦!
Sesame Roast Beef Bagel
入面有燒安格斯牛肉,車打芝士,菠菜葉,紅洋蔥同Cream Cheese! 安格斯牛肉味濃又出,肉質又唔鞋! 最正係佢搭左菠菜葉同紅洋蔥,加添濕潤水份,菠菜葉仲好清爽,簡直係神來之筆,呢度既菜真係好係新鮮,食得出既fresh!! 雖然呢塊係車打芝士,芝味理論上係重d,但反而佢變左安格斯既襯托,令牛肉味更出更濃! Great!!
Poppy Hampton Bagel
呢個餡就有燒雞胸,卡門芝士,香蒜醬,紅莓乾,胡桃,芝麻菜同Cream cheese! 香蒜醬已經同Cream Cheese同芝士融為一體,芝麻葉新鮮又好爽口,搭落燒雞胸度,令雞胸都唔覺乾! 雞肉味仲幾出添! 最特別係粒胡桃同紅莓乾,胡桃令個包食落有陣陣獨特既果仁香,而紅莓乾就甜甜地,令個包多左個味道層次,咸咸甜甜,好正! 佢仲令咸味果part更加豐厚!!
總括而言,R&R Bagel真係令我地一試愛上! 無論係食物味道&口感、環境、價錢定服務,都令我地非常滿意! 賴生同屈小姐既目標係要試哂R&R既所有Bagels同Cream Cheese! 我地會番黎再同大家報告架!
#早起的鳥兒有蟲吃
#再早d起身買比妳食都值