2018-05-06
今日同朋友去左一間叫Happyland嘅樓上cafe聚一聚。餐廳位置係尖沙咀,由地鐵站行上黎唔駛兩分鐘就到,超方便。由於我同朋友都放早,所以六點鐘已經到左餐廳,侍應帶我哋坐低之後,隨即細心介紹依度嘅餐牌同特色嘢食俾我哋揀,朋友見到有美少女戰士做主題嘅甜品,已經講要留定肚咁話。見朋友好快落完order,就急不及待咁搵左依度兩位鎮店之寶影相!鎮店之寶講緊係依度嘅兩隻貓!一隻白色,處於長期冬眠之中,另一隻黑灰色,肥嘟嘟超得意!玩左一陣,嘢食黎啦!先黎係小食,我哋點左個明太子泡菜釀雞翼、吉列炸蠔同焗芝士大傘菇。雞翼味道好特別,我真係未試過用明太子同泡菜一齊整嘅餸,原來依兩樣嘢夾埋都真係幾好味吓,我誠意推介。炸蠔,顏色金黃,屬邪惡之物,我明明喉嚨唔太舒服都冇埋咁多,食左先算,因為唔食我仲後悔,炸粉唔算太厚,入面蠔肉蠔汁熱辣辣,兩樣夾埋一軟一脆,掂!芝士大菇,係我嘅至愛,唔係咁多地方有得食,唔好問我有幾好食,我唔識形容俾你聽,總之嚟到就點啦!我冇老點你架!唔好食搵我!哈!食到依度我哋有少少後悔,因為已經飽左大半,好彩我哋剩係點左一個主菜,香煎牛柳粒飯,兩個人share已經好夠,牛柳粒幾好食,唔老,
食到依度我哋有少少後悔,因為已經飽左大半,好彩我哋剩係點左一個主菜,香煎牛柳粒飯,兩個人share已經好夠,牛柳粒幾好食,唔老,配黑椒汁飯,正!
食哂熱盤,係時間試下個甜品啦,侍應幫我哋揀左兩個美少女主題甜品,一個係蜂蜜窩夫士多啤梨雪糕,一個係綠茶蛋糕拼藍莓雪糕。窩夫鬆脆且份量較多,連埋雪糕食都好肥仔吓!綠茶蛋糕都幾ok,不過我比較欣賞個藍莓雪糕。其間我哋仲見到隔離枱叫左個勁嘢,叫怪獸雪糕,超大個,依個真係唔駛叫其他嘢食,佢本身都可以當係一個可以share 嘅主菜黎食,最啱影相呃like 人士,希望第二次再黎嘅時候我可以點依個就好啦!