2023-06-23
今日去個friend屋企hea下,到晚飯時間🕖我哋想响附近食,佢提議食特工餐😎.......吓😳?嘩!係Kingsman📽呀?唔係!係Pigsman🐖至真😂,原來佢地上環新開咗間分店(我知銅鑼灣有一間但未食過)。從門牌以至店內裝修,都參考皇家特工裏裁縫店👔的場景,牆上掛上好多特工嘅裝備⚔️,加上全店以深啡色🟤為主,更有電影feel🎬。店內座位舒適闊落,地方乾淨企理,餐牌📔主打係飯類,另有多士、沙津及小食可選,如果想實惠啲,可以以套餐形式叫(主食+小食+飲品)。我哋幾個叫咗2️⃣個套餐又散叫咗啲食物試下。Agent Typhoon 特務T(套餐) $92避風塘豬扒(小辣) 厚切豬扒🐖炸得香口,肉質軟腍,配上勁多炸蒜🧄及椒🌶,更加惹味。手打豬肉丸一盒有3️⃣大粒肉丸,味道似山竹牛肉(?!)但更香,因為炸過,加上肉丸混有芫茜及洋蔥🧅,味道更豐富,而且充滿肉汁😋。熱Cappuccino (+$24)小杯裝嘅Cappuccino☕️,咖啡味香濃,幼滑順喉😋。Agent Green 特務G(套餐) $92蔥油豬扒飯配煎蛋炸過嘅豬扒🐖配上蔥油及流心蛋🥚,根本就係一個無敵組合,好食😋。薯條估唔到份量咁多,厚切
Agent Typhoon 特務T(套餐) $92
避風塘豬扒(小辣)
手打豬肉丸
熱Cappuccino (+$24)
小杯裝嘅Cappuccino☕️,咖啡味香濃,幼滑順喉😋。
Agent Green 特務G(套餐) $92
蔥油豬扒飯配煎蛋
薯條
估唔到份量咁多,厚切薯條🍟炸得香口乾身。
椰青水 (+$13)
罐裝椰青水🥥,清涼解渴😋。
Agent Jack 特務J
招牌威士忌BBQ豬扒飯 $63
BBQ醬汁,唔單止配豬扒好食,撈汁餸飯🍚都好好食。
Pork Chop Burger
豬扒漢堡 $63(加煎熟蛋 $10)
漢堡扒🍔煎得焦香,內層鬆軟有肉汁,配有番茄🍅、生菜🥬及帶辣味🌶嘅醬汁,惹味又好食😍。
總括而言,餐廳除咗從裝修上有心思外,用QR code 落單都有注意到細節,例如多飯少飯、分唔分醬等,都值得一讚;食物方面,豬扒處理得非常出色,難怪佢地叫自己做 Pigsman😂。