2018-08-23
觀塘有間餐廳叫Factory 99, 已經開業左一段時間, 頗有名氣, 自己都去過呢度食午餐和晚餐, 但就係未試過食度食早餐。適逢今天早上有時間, 就過左黎工廠區試下佢既早餐如何。本來我以為呢度係西式餐廳, 早餐就只會有西式。但打開早餐餐牌, 原來都有港式的公仔麵、麥皮、三文治等等的早餐, 都有好多選擇。但我一心都係打算食西野, 所以就選左個西式煎豬扒的早餐, 配埋牛角包、炒蛋、沙律同茄汁豆。而且原來「商務早餐」的飲品可以無限refill添, 又唔洗加一, 感覺上好抵食~黎到之後, 見到都好大份, 我相信女士就應該食唔哂架啦。好彩我係男士, 仲係唔細食的男士。佢塊豬扒真係厚切兼大塊, 差不多有手半咁大件架。所有野都食得出係新鮮製作, 唔會好似坊間一些餐廳咁預先煎定D扒放係度等人叫。而且佢有樣貼心的事就係個牛角包, 應該係岩岩烘完, 送出黎仲熱熱暖暖咁, 其實真係會好食過凍冰冰的牛角包囉。而值得一讚的又係佢D職員的服務態度, 友善有禮貌, 仲主動問你洗唔洗再refill飲品咁。不過有少少要批評的係, 可能塊豬扒真係太大件, 食到個骨位見到有少少血紅色好似未熟咁, 呢樣希望廚房會留意一下。
適逢今天早上有時間, 就過左黎工廠區試下佢既早餐如何。
但整體黎講, 佢仍然係出色的。