2019-08-24
上星期,我和仔仔去咗大埔超級城的新麻蒲Korea No.1 BBQ食lunch。餐廳座位舒適,估唔到係Lunch Time都幾多人,坐滿晒☺️餐廳嘅抽風系統應該唔錯,起碼唔會好大浸油煙味🤩我哋見到佢既Lunch Set好似幾吸引,有燒肉又有韓國料理。加上我留意到,今時今日人工咁費,好少餐廳仲肯請咁多職員🤫👍🏻起碼你有什麼要求或Order,都即刻有職員幫到你!呢一點真係好重要😆我哋叫咗兩個套餐,分別係韓式燒烤午市豬肉套餐($98)和烤肉與冷麵($78)。所有套餐都包括有餐飲,而且有好多唔同嘅選擇,熱嘅、凍嘅都有得揀!🥤🍹☕️🍵叫完嘢食之後,即刻放到成枱都係前菜和配料。淨係前菜、配料,都有成七大碟,再加多三款唔同嘅醬油,真係好誇張。前菜包括有泡菜、海帶、蔥、芽菜、青瓜、沙律🥗以及當然唔少得用嚟包肉嘅生菜。而且每一碟的份量都大滿足👍🏻同一時間,職員立即為我地準備燒烤網旁邊嘅雞蛋漿🥚,中間是泡菜味會先放泡菜和洋蔥才淋上蛋醬,旁邊是雞蛋原味。有咁多前菜,真係忍唔住逐款試吓。泡菜唔會太辣,酸辣麵適中涼拌海帶味道酸酸甜甜大荳芽菜份量真係幾多沙律菜幾新鮮,加了芝麻醬,開胃青瓜感覺清新,最估唔到竟然有隻蝦,
有咁多前菜,真係忍唔住逐款試吓。
泡菜唔會太辣,酸辣麵適中
涼拌海帶味道酸酸甜甜
大荳芽菜份量真係幾多
沙律菜幾新鮮,加了芝麻醬,開胃
青瓜感覺清新,最估唔到竟然有隻蝦,好足料😙
而三款醬油分別就係洋蔥辣椒絲豉油,豆瓣醬和椒鹽加麻油。
韓式燒烤午市豬肉🐷套餐($98)包括有新麻蒲護心肉、秘製豬頸肉、雜錦菇類,再配有紫菜飯和飲品。
無論護心肉和豬頸肉都有好多塊,份量十足。
護心肉是豬的橫膈膜,肉味濃郁,口感豐富,脂油比例適宜。
豬頸肉,鮮嫩多汁,口感爽脆。雖然豬頸肉脂肪比例較高,但是烤豬頸肉配生菜完全沒有了肥膩嘅感覺。
烤完既豬肉🐽,用生菜加上不同前菜及醬油包來吃。不同的組合,有不同的味道及感覺,完全滿足了女孩子們喜歡無限新鮮感💕不同的肉 X 不同的前菜或配料 X 不同的醬油 (無限Crossover) = 充滿樂趣的午餐
雜菇🍄就有鮮冬菇、金落和雞髀菇。菇類放在烤盤上燒,另有一番風味。
爐邊烤蛋🍳,蛋漿在烤盤旁的坑內慢慢烤熟,外脆內軟,蛋味濃郁。
冰涼柚子茶🍺,大大杯,喺炎熱嘅夏天,真係消暑必備。柚子茶嘅有柚子醬絕對唔孤寒,飲到尾都夠晒味👍🏻
烤肉與冷麵 ($78)顧名思義就有烤肉和冷麵。烤肉調味恰好,薄薄的烤肉卻肉質鮮甜,沾滿醬汁和黑白芝麻吃。
湯底酸酸甜甜,麵質有口感,冷麵配以水煮蛋🥚、醃蘿蔔和青瓜🥒一起食用,還有芝麻點綴。吃時可配以醋和芥末醬,更清涼消暑,與剛剛燒肉的熱氣,正好中和一下。
我們享受了豐富的韓燒午餐,合共只是$193.6 (已加一)我們一定會再光顧啊!☺️