2K
安蕎百日宴大家耐心地等開飯,各自搵娛樂,大家都又悶又肚餓,唯有各自玩電話解悶同分散注意力啦。好肚餓呀,仲未開飯呢。哈哈。恭喜百日賀宴,難得喜事令到各路英雄聚首一堂,而且唔係酒吧,太好喇 ﹗個個掛住賭,我都參與下啦,好采無輸,都贏少少。由頭賭到尾,好鬼爛賭呀 ﹗我淨係爛食爛飲加乍 ﹗紅雞蛋,有野食喇!未上菜先黎小食紅雞蛋,平時我都唔食熟蛋黃架,但實在肚餓,連雞兩隻雞蛋頂住先﹗乳豬全體,幾好好好,難得滿意。今次真係合格,不太肥而皮脆肉嫩,肉香不過咸,好味。髮菜蠔豉豬手生菜,好少參加壽宴,依道菜意頭係橫財就手?發財好市?好似怪怪地,哈哈。生菜爽甜,趙到索索聲。夾埋髮菜蠔豉一齊食好好味,蠔豉甘香肥美有咬口。豬手炆得不肥不膩,豬皮彈彈爽爽的,入味可口,唯獨無咩肉食。西蘭花炒帶子蝦球,蝦蝦蝦蝦球好咸呀!格硬吞落肚。假爽質地,而且細隻左少少。帶子還可以啦,都係略咸,最好食西蘭花卜卜脆又多汁,點蝦醬或豆瓣醬同樣美味。花膠肉絲紅燒翅,忘記了醋唔係要黎撈,係食完用黎清味蕾舌頭添,手快快倒左幾滴,無緊要。水準穩定,顏色晶瑩剔透,高湯香甜濃郁,質感黏而厚薄得宜,香噴噴又好食。每口夾雜花膠絲及肉絲點綴,味道跟口

花膠肉絲紅燒翅,忘記了醋唔係要黎撈,係食完用黎清味蕾舌頭添,手快快倒左幾滴,無緊要。水準穩定,顏色晶瑩剔透,高湯香甜濃郁,質感黏而厚薄得宜,香噴噴又好食。每口夾雜花膠絲及肉絲點綴,味道跟口感即時豐富左。

清蒸老虎斑,相機都未舉得切就已經消失左半條斑喇!我都唔執輸立即夾兩舊先影相啦,證明在座各位都非常喜歡食魚呢。熱騰騰冒著煙送到,我二話不說搶左半邊面珠登先,客氣生疏食少好多!出黎聚餐飯局必須要進取主動,唔係會好蝕架麻。

面珠登係全條斑最矜貴,嚼勁非凡、彈力十足,而且滑不留口!沾上魚汁豉油那有唔好食之理。之後當然茅頭指向魚肚啦,魚肚膠膠滑滑又無骨,啖啖肉夠晒滿足!夾少少背脊肉試試,最後解決埋魚頭魚尾,連骨都損得乾乾淨淨。

鮑片鵝掌扒椰菜,損腳指我鍾意 ﹗鵝掌非常滑溜,滑到夾都唔容易呢。表曾微膠黏黏的,趙落爽彈,再炆耐一點就更正喇 ﹗蠔油芡鮮味不咸不嗆,配上淡口鵝掌及多水椰菜,味道剛剛好 ﹗鮑片嚥嚥韌韌好有口感,含蓄淡淡鮮鮑味道,輕柔您的舌頭,合格。

炸子雞,無話可說,做到首尾呼應 ﹗上半場蝦蝦蝦蝦好咸,下半場雞雞雞雞勁咸。微暖不熱不香,油淋淋肥騰騰,肥膏一舊舊,一件敝命,就算我有多麼愛雞都要放棄。

乾燒伊麵,大路的腍劈劈、濕淋淋、脹卜卜,味道淡而無味又單調,加豆瓣醬都救唔返,失敗 ﹗臘味糯米飯,真係臘味?唔多食到喎,只有幾粒叉燒及大量青蔥囉,濕上豉油撈糯米飯,試一啖 bye bye。可能豉油皇炒麵配個皮蛋瘦肉粥會更好味囉 ﹗

紅雞蛋
紅雞蛋