2018-01-15
石蔭呢邊出名多茶餐廳,其實茶餐廳都好多好野食,而且每間各有特色,日日可以食唔同既口味,都幾幸福~茶記冰室都算新開,呢間比較多特別野,懷舊野,炸野,多功夫既野食,之前次次叫外賣飯盒,其實平時經過見到佢黃金蝦,蝦多士,冰鎮咕嚕肉都好想試下,呢d要即叫即食至好食,今晚早收工就入去食啦~叫左兩個餐,加一個咕嚕肉,跟餐有熱飲,白飯同老火中湯,中湯味唔太咸,岩我口味~招牌黃金蝦 $78呢個係周年減價既價錢,仲包左湯飯熱飲,我覺得幾抵,平時出面食黃金蝦都唔平~呢個蝦唔算大隻,勝在份量多,新鮮爽口,蝦殼脆卜卜可以連殼食,落足咸蛋黃去炒,咸香十足~松子菊花魚 $98另外叫左個茶餐廳少有既松子魚,已起骨,淡淡肉外皮脆,魚肉嫩,醬汁酸酸甜甜,加入松子增加香脆口感~冰鎮咕嚕肉 $88呢個更加係茶餐廳少見,相信工序都幾多,個碗中間有一層用來將咕嚕肉同溶左既冰水分隔,本來以為冰會令咕嚕肉既皮變淋,點知食到最後一件都係非常脆~一咬落去極脆,表面有冰凍感,好有驚喜平時好怕咕嚕肉既炸漿過厚,但呢個因為真係好香脆,反而覺得個皮厚都好好食至於入面既肉,就比較普通~下次要試埋羊腩煲,蝦多士同墨魚餅
招牌黃金蝦 $78
松子菊花魚 $98
冰鎮咕嚕肉 $88
下次要試埋羊腩煲,蝦多士同墨魚餅