2019-10-18 533 瀏覽
《誠意之作爇菇喲》昨晚和朋友走進中環蘇豪區,尋覓到一間隱世小店的’’熱菇喲’’,日文就是Let's go 的意思,絕對是居酒屋中的五星級。這店最大的特色是親切好傾的店員,老闆是土生土長的香港人,他和合夥人均喜歡日本居酒屋文化,希望將居酒屋文化帶來香港,為香港人帶來一個公餘放鬆和減壓的好地方,能和朋友及家人好好暢飲一番。這裡提供多款清酒和日本啤酒,還有專人介紹,啱哂愛酒之人。今次我點選了由香港本土釀造的門神啤酒。啤酒入口清純,沒有一般啤酒的苦澀味,還品嚐到啖啖柑桔果味,十分清新,適合女士口味。朋友就點選了由老闆親自沖調的巨峰和菠蘿梳打,味道一流。先點了兩款佐酒小食:炸雞軟骨好有驚喜,絕對是下酒首選,粒粒濃香酥脆。炸雞軟骨上灑上左七味粉,食落首先帶微辛,之後一咬落好鬆脆。另外,這裡供應的無激素雞翼,令人食得安心,又唔會燒得過火乾身,值得一試。令我印象最深刻的食物是玉子燒,老闆擔保,試上口定會給我們初戀的感覺。果然無令我地失望,製作呢個玉子燒嘅火候掌握得非常好,由外至內蛋嘅質感都係一樣,岩岩熟,滑溜得黎蛋香突出,切開仲有少少流心。層次和調味都似在日本食到嘅,真係好味到想大嗌出來!比目魚西京燒
《誠意之作爇菇喲》

這裡提供多款清酒和日本啤酒,還有專人介紹,啱哂愛酒之人。

朋友就點選了由老闆親自沖調的巨峰和菠蘿梳打,味道一流。

先點了兩款佐酒小食:

比目魚西京燒是餐廳推介之一,賣相令人口水直流,最回味的是燒到微脆的魚皮部分,連著溶化的魚油,比目魚魚身厚肉,內裏魚油香,加上微甜的西京燒醬汁,真的食唔停口。

老闆告訴我們,因為大廚曾經係米芝連餐廳做過,知道鱈魚和三文魚有唔少蟲,好難去整走,所以改用左類似嘅比目魚,比目魚亦都係比鱈魚少油,十分細心為客人著想。

輪到海鮮類,怎少得燒海老,用上大大隻虎蝦,多肉唔痴殼。

半殼蠔也是極力推介,廚師做法保留了燒蠔過程中流出黎嘅汁液,唔會流失,食起上黎更原汁原味,加上自家製醬汁和放上蔥花更能帶出蠔嘅鮮香。

最後雞泡魚乾也是必點之選。食落感覺似魷魚絲嘅質感,煙韌惹味。

這晚真的食得好高興,食得出老闆用心的誠意之作。

2019-10-17