朋友之間都喜歡稱我為洗錢達人,哈哈因為我真係好鍾意洗錢。每日咁辛苦工作嘅動力就係搵錢然後洗錢,無限 loop每次出糧我都要食好嘢,好到淨係出糧先會捨得食嘅每月一次非常珍惜這一個quota。鐵板燒係我的首選,套餐有不同海鮮為,配搭和牛、清酒煮蜆等菜式,出糧不妨歎下高質鐵板燒係OpenRice訂咗位,一到店即刻安排我哋坐喺師傅正面,看着師傅認真的製作,更加感受到尊重食物、珍惜食物的可貴今個三月多謝誠哥派特別股息,我又可以食好啲。喜歡呢度嘅鐵板燒伊勢海老鉄板燒 二人前 $2088 是物有所值的。今晚的手作前菜係 鵝肝做主角,加上日式菜沙律,精緻的玻璃器皿。冷盤鵝肝卷,伴著微酸的醋香,加上新鮮蔬菜條,刺激味蕾之餘夠晒開胃。接着是汁煮東星斑師傅一邊細心煎魚,令一邊就好仔細咁用鐵鏟幫魚起皮,再以牛油炒洋蔥,落鑊煮起個汁。然後見到師傅不斷用力壓塊魚皮,花在魚皮的時間比煎魚還要多。最初我都不明所以,之後到上碟嘅時候先至發現視覺效果極好。魚皮薄脆可口的,魚肉鮮嫩,汁甜而且味濃,配合東星斑的鮮甜原味,可以食到唔同層次嘅鮮喔海膽汁煮龍蝦伊勢海老也是我今晚期待的主角之一,新鮮生猛的龍蝦,師傅熟練的技巧,將龍

每次出糧我都要食好嘢,好到淨係出糧先會捨得食嘅

伊勢海老鉄板燒
二人前 $2088 是物有所值的。

接着是
汁煮東星斑

海膽汁煮龍蝦
伊勢海老也是我今晚期待的主角之一,新鮮生猛的龍蝦,師傅熟練的技巧,將龍蝦肉起拆件再上盤,賣相精緻。啖啖龍蝦肉好新鮮,肉質結實彈牙,海膽汁鮮甜滋味,跟龍蝦肉非常的夾,欣賞醬汁提升了鮮味,一食難忘

另一令人期待的是熊本縣產A5和王牛,我都係第一次品嚐到熊本縣和牛中的頂級食材,我一直望住色澤粉嫩的它,脂肪分佈細緻均勻,我們選擇了 medium
外層微焦而中間粉嫩,油脂層次頗豐富,口感軟滑兼肉味濃郁,入口即溶而味帶油香。第二日瞓醒都仍然心思思想再食囉

說時遲那時快,師傅已經準備好
和牛炒飯
日本產米粒粒分明,炒飯全程香氣四溢,好味到暈!

到了尾段的
清酒煮蜆
師傅會即場弄火焰充滿視覺效果,吸引眼球。蜆肉吸收了清酒嘅味道,酒味芳香之餘份外鮮甜!

完美的句號是甜品
柚子味雪葩,果香味超濃郁

這是回頭率極高的店,皆因我 babe 深深愛上日本的飲食文化。減少食 junk food,選擇食材講究,日本直達食材,身為日本控不會錯過
非常值得一試