2017-11-27
"鮨鶴日本料理"Omakase,就係廚師發板,顧名思義就係師傅會根據時令而去挑選當下最新鮮,最好味ge食材去製作食物比客人品嘗.系朋友ge介紹下,知道"鮨鶴"呢間餐廳,聽食過ge朋友話,呢度個師傅做野好認真專注,務求將最好ge食物呈現比客人食,對呢份敬業ge精神好欣賞.好評推薦下,就黎試下,順道慶祝朋友生日!去到之後選擇咗祥鶴,包括18種加卷物,份量就夠飽ge,但師傅都話唔夠可以幾時order!貼心!Omakase個流程會系:先付,刺身,合肴,壽司,卷物,玉子燒,止椀,甘味或菓物.咁當然會根據當時ge情況,而可能有所變動啦~第一道黎ge系粒貝,師傅加咗dd岩鹽落去,可以就咁食都得,入口好清新ge柚子味,而且咬落爽口,好清爽ge感覺.赤貝.都係高級日本刺身食材之一,好新鮮,可以點d新鮮ge即磨山葵同師傅特別炮製ge醬油去食,爽口清新ge感覺,而且貝味好濃.火脊平直魚,上面有d柚子鹽,油脂都唔錯,而且口感幾好,一面系燒過ge魚肉,一邊系依然系刺身ge魚肉,好香.深海池魚腩,清dd,有d咬勁,油脂都有d,好新鮮,魚味濃.火熾白子,就系雪魚ge精,感歎日本人ge識食,入口好creamy,有小小
食物比客人品嘗.
而可能有所變動啦~
深海池魚腩,清dd,有d咬勁,油脂都有d,好新鮮,魚味濃.
火熾白子,就系雪魚ge精,感歎日本人ge識食,入口好creamy,有小小ge咸味,而且上面系有d辣椒同蘿蔔蓉同蔥花,所以有dd刺激ge辣味.
北海道珍蠔,好新鮮,外貌已經話比我知呢只蠔有幾肥美~海水味好濃,而且有dd爽ge感覺,好正,根本系意猶未盡ge感覺~~~
蒸鮑魚,好特別,師傅話蒸咗5小時,味道好濃郁,鮑魚夠曬彈牙同鮮甜,好似食梗乾鮑咁,旁邊仲有d炆得好入味ge蘿蔔,冬菇,一樣系咁正!!
筋子壽司,直接就擺入口,幾咁豐富ge筋子,有dd咸,同柚子味.
秋刀魚壽司,師傅又話系時令啊!入面夾咗紫蘇葉同姜,彈牙小小爽口,而且個味道好唔似食梗刺身壽司,好得意,好唔錯.
沙甸魚壽司,上面有d芝麻蓉同姜蓉,夠曬香,而且師傅好細心,因為沙甸魚好多骨刺,系根本去唔曬ge,所以索性用刀系魚肉上界花,順便將魚刺界斷,令客人更容易食.
左口魚邊,肥美到顛,入口完全系即溶,完全無誇張,你系估唔到一舊魚肉竟然可以入口之後溶得快過牛油,好正油香味同魚味.
牡丹蝦+蝦膏壽司,牡丹蝦好新鮮,同大只,同蝦膏ge配搭完全系畫龍點睛ge效果,好正ge壽司.
吞拿魚三味,無筋中拖,火脊大拖,赤身,3個部分,中拖已經系油脂感重,再黎個大拖,簡直系邪惡到極點,滿口都係魚油,好幸福!!
再黎系赤身,油脂無乜,完全第二個感覺,反而系魚味夠曬濃郁,食材ge新鮮系決定呢道吞拿魚三味ge重點,顯然易見ge系,呢度ge用料絕對系非常新鮮!!!!
北海道馬糞,小小ge海膽杯,哇....又係邪惡到顛,頂級ge北海道馬糞海膽,完全唔洗講,好鮮甜,好香,好想再食!!!
拖羅溶手卷,仲要系入面佈滿用火槍燒拖羅ge油,成個手卷好奢侈!!入面包咗d紫蘇葉,小小脆ge瓜,洋蔥去增加個口感,好滿足呢刻已經~~
再黎多個鯛魚湯,師傅話用7種鯛魚熬成,奶白色ge湯,好濃郁,入口好鮮,好濃郁ge魚味,完全唔似湯,好似汁咁...好正!
最後就到甜品,師傅自己一手炮製ge紅豆綠茶奶凍,同出面ge抹茶奶凍絕對系唔同!!!呢度果個真材實料,北海道牛奶,宇治抹茶,個奶凍口感好creamy,抹茶味濃而不苦,好滑而且.
徹底被咁美味ge食物打倒,真係好正,用料新鮮已經不在話下,重點系真係欣賞師傅果份精神,好值得人敬佩,認真,敬業!