2010-06-03
上周三原本約了友人試吓元氣一杯,但到2樓時大家已餓到不行了,剛好雜誌正介紹重開既名古屋,決定一試。大概傍晚7時半的黃金晚飯時間,名古屋竟只是2成full,在不知是運氣好還是食物不行的先兆下侍應已領我們坐下。在只得8成full的時段,侍應竟給予我和友人一張極窄的枱!! 幸好醒目的manager 見到後立刻同我地換左張4人枱,但從帶位跟回應客人點菜的速度下,一般侍應的training仍有待改善。餐前小食有波菜豆卜,味道適中,作為starter黎講唔會太heavy。在太餓而不想逐碟揀的情況下友人跟我決定Order 上刺身拼盤。上刺身有赤貝,油甘魚,吞拿魚、八寄貝、鱆紅魚、三文魚、八爪魚、醋青魚跟魷魚。除三文魚跟油甘魚比較新鮮,其他魚只屬一般,尤其吞拿魚更令人失望。其他order既食物包括鵝肝壽司,牛油果炸軟殼蟹壽司跟梅子冷麵。鵝肝壽司幾好食,一人一件岩岩好,唔會太膩,重岩岩撞正做緊promotion,幾扺食。 牛油果炸軟殼蟹壽司就認真麻麻地,舊炸軟殼蟹根本細到分辨唔到自己食緊乜炸物,友人跟我亦有同感,覺得食落似牛油果加油炸鬼多d。梅子冷麵亦唔點岩我地口味。因為Menu中有些冷麵沒有圖,問過
梅子冷麵亦唔點岩我地口味。因為Menu中有些冷麵沒有圖,問過侍應suggestion後得來既答案竟然是食物口味當然因人而已,recommend唔到比我地。給訓了話還要吃不合口味的梅子冷麵,當然食剩一大半啦。
唔食dessert唔滿足既我最後還是堅持叫了一個綠茶新地。Greentea ice cream 在未放入口、還在匙上竟已溶了! 草餅亦十分韌,成個dessert可以食得吓既只有ice cream 上既cream 同朱古力醬! 失望失望
埋單時雖然manager 問了feedback 和要送我們手打拉麵,但係在食物質數改善之前我想我短期內亦不會再來了。
最後還想講吓名古屋個location。位置其實冇問題,只是美麗華商場格局奇怪,上落唔同層數經常要穿過car park,個埸亦冇乜野睇,不適而想食完飯行埋商埸的朋友們。
*ps: 在穿插car park 上電動樓梯時,眼利的友人竟認出拉丁霍啟剛正在落電動樓梯,厲害厲害。