詠藜園,由細食到大的川菜館,對它總有一份感情。是日跟老公回娘家,難得媽媽沒煮飯,就特意帶老人家到詠藜園晚飯相聚。雖然是平日,但也要排15分鐘才吃到,咁多年黎生意都KEEP住咁好!自小喜愛吃辣,或多或少都是被父母感染。詠藜園的口水雞不算太辣,但醬汁特別香濃,份量又大碟,比起一般川菜餐廳大份好多!雞絲粉皮係老公至愛,個人覺得詠藜園的麻醬做得蠻出色,黏稠狀況也非常到位。每次跟媽媽吃中菜她就特別愛吃四季豆炒豆瓣醬,這碟炒得好好味,夠「林」又有豆瓣醬的香辣,好久沒吃過這樣好味的四季豆啦!最後有螞蟻上樹,是我在詠藜園最愛的菜式之一,每次都非常期待!這次也沒有失望,炒得又香又辣,多年來味道質素都保持得這樣好,難怪長期現人龍呢!要多多支持老店!

2017-03-02