2022-12-10
觀塘其實好多好野食,今晚就搵到間同地鐵站只有一分鐘步行距離嘅台式料理cafe,特別推介一下!平時响地鐵月台都會見到呢間 “伊甸”,木系裝潢簡潔明亮,牆身有特別中文格言,亦有唔同枱櫈高度任君選擇 (對窗外境嘅bar枱、矮圓枱、長枱)。坐低後見到餐具都刻咗 eden,整齊又有型格!同朋友各自點咗 “特盛台式雙餸套餐”,好抵食!秘製辣肉碎、乾拌新竹米粉 - 好鍾意呢個配搭,未撈個肉碎時,已經聞到米粉淡淡米香味,而個肉碎汁香辣滋味到可以令我食晒一大碗米粉!醬炆豬軟骨肉質淋,魚肉春卷就似炸咗嘅長型魚蛋,每樣份量啱啱好,又可以試唔同野☺️朋友嘅台式香菇肉燥上碟時已放在新竹米粉湯裡,一樣清香爽口。試咗個清湯牛肋條,仲有牛筋! 都炆得好入味😋而台灣腸就有微辣嘅黑椒帶出滋味。涼拌小食有酸蘿蔔同埋辣菜,醒神開胃。跟餐仲包埋波霸奶茶🧋,抵晒!食完兩餸麵餐先叫店員上甜品,好期待呀!果然無令我失望,紅豆甜、仙草撈淡奶、煙煙韌韌嘅芋圓係台灣經典甜品🍡 朋友嘅黑糖花生麻糬都特別,外層係黑糖啫喱、甜而不漏,包住濃郁花生餡料,實在係花生醬控嘅至愛🥜今晚真係飽到捧住個肚腩走!
同朋友各自點咗 “特盛台式雙餸套餐”,好抵食!
今晚真係飽到捧住個肚腩走!