2021-08-05
#肥doi遊觀塘駱駝漆除左11樓之外4樓都有好多好野食,呢間小店環境好九唔搭八,歐陸顏色牆身配kpop防疫隔板,但係主打唔同款式既雞,夠哂奇怪。除左雞仲有好多勁平既小食,好易會眼闊肚窄😂-《重慶口水雞配米線》$46米線係配雞湯底,米線上面有杞子、木耳同腐皮,湯底清甜,感覺都幾滋潤。口水雞唔會太辣,係重慶麻辣味,肉質都算嫩滑,雞皮幾爽口(連平時唔食雞皮既我都食左),整體既味道都比較濃郁,配返個雞湯米線岩岩好!.《黃酒藥膳雞配米線》$52超足料嘅湯底,不含味精!米線口感煙韌,配合埋蟲草花、杞子同紅棗片既藥膳食材,一啖湯一啖麵,食完又滋潤又唔會口渴。雞肉份量唔算多,肉質都尚算嫩滑,每一舊都滲透住陣陣既藥膳湯底既味道。.《鮮茄濃湯肥牛配米線》$46上枱果陣比個份量嚇親,滿到就黎瀉出黎咁,湯底似屋企煲既零味精蕃茄薯仔湯,唔太酸又唔太甜岩岩好。蕃茄同肥牛既份量都唔孤寒,味道都算正常,以一間主打食雞既鋪頭黎講算係咁。.《麻辣擔擔麵配米線/上海麵》$36仿間既擔擔麵多數係芝麻醬同花直味較重,但呢間食落尖椒既味道較為突出,類似譚仔尖椒皮蛋個汁,肉碎花生既份量好有誠意,食到最後都仲有勁多肉碎。配米線一流因
#肥doi遊觀塘
仿間既擔擔麵多數係芝麻醬同花直味較重,但呢間食落尖椒既味道較為突出,類似譚仔尖椒皮蛋個汁,肉碎花生既份量好有誠意,食到最後都仲有勁多肉碎。配米線一流因為比上海麵可以更加掛汁。
名副其實,真係好撚脆!豆卜包住老闆手拍既蝦膠,再炸到好似臭豆腐咁鬆脆,結實彈牙!
同好撚脆一樣出面都係炸到酥脆,但炸衣唔算好厚,啲肉好易用牙咬開,重點係夠哂大隻!
呢個豬扒食完第一次就無再叫,雖然外面炸到好乾身爽脆,質地都好軟淋,但厚度始終差啲,雞翼比較好食啲!
二揀一我會推薦食麻辣雞絲粉皮,因為胡麻真係就咁落麻醬,少左花生醬同芝麻醬既香味,唔似正宗麻醬雞絲粉皮。
👅味道:7.5/10
🍱賣相:8/10
🏠環境:8/10
⭐總評分:8/10
二撇雞 (觀塘)
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈三期4樓O室
#袋式飲食 #肥袋美食推介 #港式 #米線 #口水雞 #好撚脆
#hkfoodie #hkfood #hkeat #hkfoodgram #foodiegram #hkfoodblog