2023-05-11
上星期六晚,和朋友一行三人到剛由灣仔搬到觀塘既水木日本料理食晚飯。搬舖前已經經常幫襯水木,知道佢地4月下旬係觀塘新開張後,就約埋朋友一齊去新舖食晚飯,搬店後雖然面積比之前細左,但都坐得舒適,位置亦好方便又易搵.當晚我們都ORDER左佢地多款菜式,包括新款式海鰻魚干、炸蝦、辣吞拿魚卷、北海道華蓮蠔、七款刺身拼盤、燒喜知次、燒銀杏、宮崎黑毛豬香腸等等,全部都係我至愛,食物更加保持一貫水準!首先,附送既餐前小食-海鰻魚干真係又幾特別,第一次食,香脆可口,送酒最好,炸蝦又炸得酥脆可口,之前舊舖時係我必點既一款菜式。辣吞拿魚卷則有著特殊的辣度,正!今次都試左日本華漣蠔,味道鮮美,口感嫩滑又新鮮。每次去到都一定會叫刺身拼盤,今次就叫左七款,牡丹蝦赤貝更係我既至愛, 燒喜知次魚(KINKI)的燒烤技巧恰到好處,魚肉鮮甜多汁,魚油滿瀉,燒銀杏用來送酒簡直一流。最後每人送上一杯雪糕,大滿足既一餐!下次要再ENCORE!
最後每人送上一杯雪糕,大滿足既一餐!下次要再ENCORE!
極上豪華刺身拼盤七點
燒明太子豆腐干