2018-12-11
每日差不多到中午時間就會煩惱究竟食乜嘢好呢? 相信好多都市人都會同我有同一個諗法! 當諗唔到嘅時候我就會上openrice找尋下有冇 想食嘅餐廳! 今日最後決定到成業街附近的工廠大廈 ~ 哈豆,這是一間台式料理。這間工廠大廈好近我之前睇開的中醫師診所, 所以很快就找到了。 大概兩點半到入座, 店內還坐滿滿客人, 我點了哈豆的招牌菜 : 豐盛牛肉湯麵$70,台灣五寶拼肉燥飯$58,黑芝麻熱豆漿 ( 跟餐補差價$6 ),胚芽熱豆漿 ( 跟餐補差價$6 )。豐盛牛肉湯麵 ~ 有牛展,豬肋骨,花之丸,貢丸,半隻鹵水蛋。 牛展煮得夠林又入味, 豬肋骨稍為硬咗少少, 花之丸和貢丸普普通通,湯底有牛肉味配少少辣的感覺, 麵條有口感不會太淋。台灣五寶拼肉燥飯 ~ 又香又惹味的肉燥飯, 還有雞翼,花之丸,貢丸,好有台灣的風味!黑芝麻熱豆漿 & 胚芽熱豆漿 ~ 熱辣辣的豆漿, 飲到濃郁的豆香味, 配埋黑芝麻或胚芽, 感覺特別有益健康。第一次到哈豆吃台灣料理, 雖然是在工廈開的一間餐廳, 但裝修有懷舊風格。 如果響觀塘返工的朋友, 下午又想吃台灣菜, 哈豆亦是一個很好的選擇。
豐盛牛肉湯麵
台灣五寶拼肉燥飯