2019-05-25
之前行過先知原來觀塘開左個新既商場The Wave,大廈原本應該係工廈,但係改裝之後變得好靚,仲有好多唔同餐廳入駐。登堂係M1集團既餐廳,之前我都食過幾次其他餐廳,所以好期待呢間新開既餐廳。登堂佔左大廈一層,空間十分寬闊,我諗二人到十人枱都有,裝潢都好靚,今日去個陣仲播住marvel片。入番正題,整體食物質素好好,價錢亦合理。我地首先叫左個龍蝦湯,個湯好香龍蝦味,上面少少忌廉可以中和本身個湯既苦味。然後我地叫左一個pasta,係澳洲和牛肉醬手肉貝殻粉,貝殻粉我覺得煮得有少少硬,不過肉醬好入味,加埋和牛真係好正。跟住重頭戲就係威靈頓牛柳,雖然我未食過威靈頓牛肉,但係都知坊間唔少都煮得麻麻地,所以好期待呢度既威靈頓牛柳。切開外面酥皮,酥皮唔會散開,入面牛肉肉汁豐盛,口感軟嫩,幾乎一切就切開。鬆脆既酥皮同牛肉既配搭,令我地食完都大讚。最後甜品叫左蘋果批加自家製雲呢拿雪糕。蘋果批都係酥皮底,但係都唔會覺得太油,熱辣辣既蘋果批加上凍冰冰既雪糕,好快已經比我地食哂。我地叫左兩杯飲品,都係比較特色既飲品,加上飲品本身唔會太甜,值得推介。