2017-10-13
喺觀塘做完嘢,梗係要同同事食埋飯先會走啦,同事話佢之前同佢老公試咗一間唔錯嘅意大利餐廳,問我有冇興趣試吓,我對美食一向都最有興趣,所以收工就一齊過去。餐廳位於巧明街,我哋響地鐵站行落去,唔算好遠,幾分鐘就到,地點都算方便。餐廳裝修行型格風格,果然係一個港女好打卡嘅地方。餐牌選擇唔算好多,不過平時叫開嘅菜式都會有餐包超香麵包味,仲要熱辣辣上枱,點買橄欖油同黑醋,好味到不得了棒棒雞沙律($88)棒棒雞超級嫩滑夠味,一咬落去超juicy!沙律中間配上左一啲炸脆左嘅面,咬落去脆卜卜,口感好得意。而醬汁係黑醋加雞汁混和,有少少醋味得來唔會太酸,連朋友唔鍾意食黑醋都食晒。四重芝士番茄薄餅($128)薄餅底沿用一貫意大利薄餅嘅薄底,中間夾雜厚厚嘅蕃茄焗到軟林林,配上四隻唔同嘅芝士,芝士味濃郁得來又好香番茄味,配上脆卜卜嘅餅底, 10分惹味。焗金文畢芝士釀海鮮三文魚扒($248)三文魚扒超級厚,難得嘅係一啲都唔鞋,而且入面仲係半生熟,十分鮮嫩juicy。
餐廳裝修行型格風格,果然係一個港女好打卡嘅地方。
餐牌選擇唔算好多,不過平時叫開嘅菜式都會有
餐包
超香麵包味,仲要熱辣辣上枱,點買橄欖油同黑醋,好味到不得了
棒棒雞沙律($88)
四重芝士番茄薄餅($128)
焗金文畢芝士釀海鮮三文魚扒($248)