2023-04-13
今日朋友話觀塘有間文青📚台灣🇹🇼餐廳介紹俾我,話帶我去食好野。講真如果唔係朋友帶我黎真係唔識黎。原來主打鐵路🚞便當,arm晒我口味,睇下有咩食先。一個set$64,仲要冇加一,有涼拌小食/主食🍚/A款選一/B款選一/一杯自選飲品台式香菇🍄肉燥湯米:新竹米粉果然唔同d,食落香米味,軟硬適中,香菇肉燥好香,令成碗米粉生色不少。秘製辣肉碎配白飯🍚:唔會太辣,雖然睇落去肉碎份量唔多,但已足夠餸飯。鹽酥雞🍗扒:個炸醬好薄,雞扒好入味,都幾大塊。鹽酥豬🐷扒:雞扒食得多,鹽酥豬扒真係,第一次試,但估唔到咁好食,好好餸飯。鹽酥雞🐓中翼:雞翼好大隻,外脆內多汁。酒糟雞🐓中翼:食咁多香口野,配番個酒糟雞翼清新番個口腔,幾新鮮個口味。魚肉🐟春卷:魚肉春卷食得多,新鮮即炸,好好食。飲品方面叫左個波霸奶茶🧋,其實我不嬲都對餐廳跟餐既珍珠奶茶冇咩信心,依間既珍珠奶茶竟然出奇地好飲,茶膽好香珍珠又彈牙。甜品方面仲叫左個(紅豆仙草芋圓🍮),跟餐+$30就食到,仙草好滑,芋圓都好足料,配埋紅豆🫘甜度剛剛好。總結:觀塘區竟然有咁高質既餐廳,價廉物美,有誠意既餐廳,值得推介
原來主打鐵路🚞便當,arm晒我口味,睇下有咩食先。
鹽酥雞🍗扒:個炸醬好薄,雞扒好入味,都幾大塊。
鹽酥雞🐓中翼:雞翼好大隻,外脆內多汁。
魚肉🐟春卷:魚肉春卷食得多,新鮮即炸,好好食。