夏日熱辣辣真係唔想食熱野🌞食返個壽司丼飯就差唔多~呢間係觀塘工業大廈樓上舖,專賣多款刺身丼飯,多數做外賣但亦有堂食位▶️ 北海帆立海老丼 ($168)有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦、三文魚籽、蟹籽,啱晒鍾意食蝦人士☺️每碗有一嚿印有店名嘅玉子蛋,玉子蛋厚身一層層,食落水潤重蛋味🥚甜味自然帆立貝有三粒,每粒切半反開形成薄片,炙燒過所以面頭黑黑哋🔥肉質鮮嫩,味道鮮甜帶啲煙燻味唔知點解好似食到兩款蝦?兩個食落都好黏身(slimy), 同平時食開嘅蝦非常之唔同,口感偏細綿,比起帆立貝更鮮甜🦐蝦頭仲有蝦膏,帶少少腥味但唔臭,證明好新鮮三文魚籽雖然唔多,但每粒入口即爆汁好似爆珠咁,充滿三文魚油香味,可以補充omega-3,勁過營養補充品😂蟹籽細細粒,令壽司飯食落冇咁寡壽司飯暖暖地感覺唔生冷,加咗少許壽司醋🍚用上日本產米所以飯質黏身又有咬口上面仲有青檸,酸酸地帶啲清新味道又可以去腥味另外可以自己落豉油,呢度啲豉油比較稀,味道偏淡,所以落多啲都唔驚試咗少少Wasabi,超攻鼻但幾爽😌▶️ 漁吉特選丼 ($188)如果大家有選擇困難症,可以叫呢個大部份刺身都有:三文魚、油甘魚、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚、帆立貝、三
夏日熱辣辣真係唔想食熱野🌞食返個壽司丼飯就差唔多~

▶️ 北海帆立海老丼 ($168)

唔知點解好似食到兩款蝦?

蟹籽細細粒,令壽司飯食落冇咁寡
上面仲有青檸,酸酸地帶啲清新味道又可以去腥味
試咗少少Wasabi,超攻鼻但幾爽😌
北海帆立海老丼

▶️ 漁吉特選丼 ($188)
如果大家有選擇困難症,可以叫呢個
大部份刺身都有:三文魚、油甘魚、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚、帆立貝、三文魚籽、玉子蛋 (今日冇晒鮑魚同海膽,所以廚房換咗另一啲刺身俾我哋),相當豐富😍

朋友話全部刺身都好新鮮,魚類刺身整體唔錯,只係間唔時有啲位會硬啲
而佢最鍾意係玉子蛋haha

全部丼飯用料新鮮,材料豐富,感覺好耐冇食過一啲靚少少嘅刺身飯🙈

入邊座位唔算多,但坐得舒服😌用上木枱木凳日式家庭風裝修,好有住家feel
茶水自助,唔收加一,食完自己收盤

無意間留意到佢哋有同重光弁当合作,所以唔食魚生可以叫佢哋嘅日式便當,好啱返Office嘅人買外賣
刺身飯價錢比較貴,但對得住呢個質素同份量👍🏻
去唔到日本但想食靚刺身飯可以嚟呢度止癮🤣
北海帆立海老丼