在我們正討論要發展鄉郊偏遠地區同時, 趁還是可以享受的時候真的要爭取剩餘的時間來享受這麼一個秋色盎然的客家村落, 盡管大氣粒子內的PM2.5令遠景隔了層紗, 但中, 近景色還是賞心悅目的, 這天選擇搭船過來主要是無須行入來, 在馬料水9點開船的確有點早但省卻一半路程是值得的, 起碼太座係咁諗, 現在船上還有義工為兩邊景色作導覽, 令到整個多鐘的船程未致太長, 不過有乘客是不滿意她們的"咪聲"過大影響佢地睡眠! 她們是義工道具唔太完備呢樣野我個人又覺得無可口非囉! 有興趣咪聽下仕無興趣的話大可搵周公, 無須做人肉黑臉琵鷺嘅! 難得一天來郊外放鬆心情, 何必還要帶着都市人那忙碌心態跑來鄉村? 落船還只不過是10:35左左右右, 到午飯時間還有最少一個鐘, 在附近的實驗農場田邊行下吧!同三個月前來比較現在是沒什麼植物可看了, 可能進入冬季大部份是根莖類啩, 行至大概11:30回航準備午餐, 我們要了一隻雞$180, 醃味較濃, 雞肉質地不是淋身嗰種, 而係實肉雞, 蔥油內的咸味較重, 炆冬菇$60味道比較似屋企做嘅口味, 菇身夠厚所以咬口特好, 只係個数不多, 不過碟內還見有煮爛晒嘅排骨,栗

同三個月前來比較現在是沒什麼植物可看了, 可能進入冬季大部份是根莖類啩, 行至大概11:30回航準備午餐, 我們要了一隻雞$180, 醃味較濃, 雞肉質地不是淋身嗰種, 而係實肉雞, 蔥油內的咸味較重, 炆冬菇$60味道比較似屋企做嘅口味, 菇身夠厚所以咬口特好, 只係個数不多, 不過碟內還見有煮爛晒嘅排骨,栗子等, 鄉土菜無須講賣相那種, 菜心$25好整齊地排列出來, 唔知係自己種定買回來的, 總之好有菜嘅甜味, 呢25蚊抵俾! 客家煎釀荳腐$60同炆冬菇一樣好住家菜感覺, 荳腐兩面只是煎過, 唔係一層簿脆口感那種, 炒麵$10普普通通吧! 用來填滿個胃嘅作用,

總括來講:比起食物環境更勝一籌,

2017-10-22
  • 炆冬菇