疫情過後,兩草都終於係舊年旺角重開,呢個人氣大馬小食店一直都出哂名「平」價又貼地,三四十蚊就有交易。有落場時間,大家去食記得留意時間。胡椒湯小籠包 $40★★★☆☆湯底偏重胡椒味,飲落帶辣口,好惹味。小籠包有3件,皮唔夠薄身,肉餡偏瘦冇咩肉味同軟爛。個人覺得個湯底完勝小籠包。香煎脆邊蛋肉餅飯 $42★★★☆☆燶邊荷包蛋整得好好,邊位脆卜卜,荷包蛋仲係流心,加埋蔥花、甜豉油撈飯一流。肉餅煎得幾香口,食落仲脆脆地,但係唔JUICY好乾身同鞋口,肉餅都係全瘦肉。豬油渣溫泉蛋飯 $38★★★☆☆豬油渣炸到好脆好香,份量多,加埋豉油、溫泉蛋撈飯都幾唔錯,如果有得加埋豬油就更好,因為會更加香。由於配料較少,食落個飯變成為好大一部分,但個飯煮得太軟身同濕,敗筆之處。🌟總括:今時今日喺旺區,呢個價錢呢個份量算係抵食,味道各方面中等,未到好味到值得排隊,但店入面流轉都快,唔算等太耐。
胡椒湯小籠包
胡椒湯小籠包 $40