2018-06-20
12號呢晚落大雨,本來想返屋企既咁論盡,但一早約左朋友尼呢度食鐵板燒,所以無謂再約啦。其他我係未係香港食過鐵板燒既,所以都滿心期待架!餐廳位於謝斐道一幢大廈上面,離港鐵站C出口非常近,位置方便。一上到去玄關位就有店員招呼,當日平日所以即刻可以就座。餐廳分開左壽司區同鐵板燒區,因為我地一心諗住尼食鐵板燒,所以理所當然坐係鐵板燒區啦!我地坐係一張鐵板燒枱既側邊位,可以望晒全間餐廳。店員見到我一袋二袋,主動拎左個置物籃比我放係凳底,服務好好。我地揀左食呢個伊勢海老鐵板燒餐,睇落好豐富!首先係前菜既沙律同埋三文魚子+帶子,酸酸地開胃一邊食沙律既同時,師傅一邊係我地面前燒東星斑,燒魚比我既印象都係乾爭爭,但係呢個唔單止唔乾,仲好滑tim, 值得一題既係上高塊燒魚皮,師傅用鐵板燒到脆一脆先插上魚肉做點綴,超正。跟住店員放低左我地碟龍蝦比師傅燒,龍蝦上板前已經分開左兩半,但一放上板燒D手手腳腳都仲郁緊,非常新鮮。燒熟之後師傅好輕易咁起左半隻龍蝦既肉出尼上碟,加上蝦膏同海膽整成既sauce, 仲有紫蘇葉,檸檬同花瓣做伴碟。龍蝦肉有三個食法,1. 唔點醬 2. 檸檬汁 3. 點sauce之後就到牛魔王期
但一早約左朋友尼呢度食鐵板燒,所以無謂再約啦。
其他我係未係香港食過鐵板燒既,所以都滿心期待架!
一上到去玄關位就有店員招呼,當日平日所以即刻可以就座。
餐廳分開左壽司區同鐵板燒區,
因為我地一心諗住尼食鐵板燒,所以理所當然坐係鐵板燒區啦!
我地坐係一張鐵板燒枱既側邊位,可以望晒全間餐廳。
店員見到我一袋二袋,
主動拎左個置物籃比我放係凳底,服務好好。
睇落好豐富!
首先係前菜既沙律同埋三文魚子+帶子,酸酸地開胃
一邊食沙律既同時,師傅一邊係我地面前燒東星斑,
燒魚比我既印象都係乾爭爭,但係呢個唔單止唔乾,
龍蝦上板前已經分開左兩半,
但一放上板燒D手手腳腳都仲郁緊,
非常新鮮。
因為牛肉已熟,所以先由配菜開始燒,
我地揀左medium, 唔會血淋淋
比起龍蝦,和牛仲多一個食法既。
1. 點岩鹽 2. 夾蒜片 3. 點Wasabi 4. 點醬油
伴碟條花係紫蘇花, 可以剝左D花瓣落去醬油度一齊點尼食架
之後就係和牛炒飯,估唔到一個炒飯都咁有學問,
飯可以炒到一粒粒唔痴埋。
仲有清酒煮蜆
食埋之後仲有甜品
呢個係松露芝士雪糕,松露味非常之重,好正