2018-06-20 140 瀏覽
12號呢晚落大雨,本來想返屋企既咁論盡,但一早約左朋友尼呢度食鐵板燒,所以無謂再約啦。其他我係未係香港食過鐵板燒既,所以都滿心期待架!餐廳位於謝斐道一幢大廈上面,離港鐵站C出口非常近,位置方便。一上到去玄關位就有店員招呼,當日平日所以即刻可以就座。餐廳分開左壽司區同鐵板燒區,因為我地一心諗住尼食鐵板燒,所以理所當然坐係鐵板燒區啦!我地坐係一張鐵板燒枱既側邊位,可以望晒全間餐廳。店員見到我一袋二袋,主動拎左個置物籃比我放係凳底,服務好好。我地揀左食呢個伊勢海老鐵板燒餐,睇落好豐富!首先係前菜既沙律同埋三文魚子+帶子,酸酸地開胃一邊食沙律既同時,師傅一邊係我地面前燒東星斑,燒魚比我既印象都係乾爭爭,但係呢個唔單止唔乾,仲好滑tim, 值得一題既係上高塊燒魚皮,師傅用鐵板燒到脆一脆先插上魚肉做點綴,超正。跟住店員放低左我地碟龍蝦比師傅燒,龍蝦上板前已經分開左兩半,但一放上板燒D手手腳腳都仲郁緊,非常新鮮。燒熟之後師傅好輕易咁起左半隻龍蝦既肉出尼上碟,加上蝦膏同海膽整成既sauce, 仲有紫蘇葉,檸檬同花瓣做伴碟。龍蝦肉有三個食法,1. 唔點醬 2. 檸檬汁 3. 點sauce之後就到牛魔王期
12號呢晚落大雨,本來想返屋企既咁論盡,
但一早約左朋友尼呢度食鐵板燒,所以無謂再約啦。
其他我係未係香港食過鐵板燒既,所以都滿心期待架!

一上到去玄關位就有店員招呼,當日平日所以即刻可以就座。

餐廳分開左壽司區同鐵板燒區,
因為我地一心諗住尼食鐵板燒,所以理所當然坐係鐵板燒區啦!
我地坐係一張鐵板燒枱既側邊位,可以望晒全間餐廳。

店員見到我一袋二袋,
主動拎左個置物籃比我放係凳底,服務好好。
我地揀左食呢個伊勢海老鐵板燒餐,
睇落好豐富!

首先係前菜既沙律同埋三文魚子+帶子,酸酸地開胃

一邊食沙律既同時,師傅一邊係我地面前燒東星斑,
燒魚比我既印象都係乾爭爭,但係呢個唔單止唔乾,
跟住店員放低左我地碟龍蝦比師傅燒,
龍蝦上板前已經分開左兩半,
但一放上板燒D手手腳腳都仲郁緊,
非常新鮮。
燒熟之後師傅好輕易咁起左半隻龍蝦既肉出尼上碟,
之後就到牛魔王期待已久既熊本縣A5和牛,
因為牛肉已熟,所以先由配菜開始燒,
我地揀左medium, 唔會血淋淋
比起龍蝦,和牛仲多一個食法既。
1. 點岩鹽 2. 夾蒜片 3. 點Wasabi 4. 點醬油
伴碟條花係紫蘇花, 可以剝左D花瓣落去醬油度一齊點尼食架

之後就係和牛炒飯,估唔到一個炒飯都咁有學問,
飯可以炒到一粒粒唔痴埋。

仲有清酒煮蜆

食埋之後仲有甜品

呢個係松露芝士雪糕,松露味非常之重,好正
柚子sorbet 比較清新,可以中和返油膩感
2018-06-12