2022-09-06
朋友問中環有邊間又靚又modern 但要食物都好食嘅餐廳,我即刻諗到最近去過位於H Queen’s上面嘅 室內放了好多大bearbrick 同特別嘅擺設,連每上一個course 都用唔同顏色嘅碟襯返,簡直係視覺及味覺嘅享受👍👍餐廳行Fusion 路線Italian x Japanese Cuisine🍣 Signature Omakase ($1280)**Appetizers:- Truffle Edamame + 芝士薄脆 + 特調 jalapeño sauceWaiter介紹呢個係homemade 芝士薄脆,真係好脆,好香芝士味,點埋個墨西哥辣醬,有啲似食緊高級版本Nachos, 好食到停唔到口😋**Uni Birthday Cake (+$180):呢個真係夠哂吸睛,面層呵滿晒海膽,中間有大大粒三文魚籽,之後有壽司飯同厚厚拖羅蓉 。海膽新鮮又甜,拖羅蓉好滑。配合壽司飯超好食😋 **Smoked Toro;玻璃樽冚住件中拖羅同大拖羅Sashimi, waiter一揭開蓋,好香濃煙熏味,原來係用蘋果木煙燻住件刺身,厚切拖羅,非常新鮮,食落有淡淡煙熏味,又唔會蓋過拖羅魚香味,有心思👍
🍣 Signature Omakase ($1280)
**Appetizers:
**Uni Birthday Cake (+$180):
**Smoked Toro;
**Abalone:
用既係日本鮑魚 ,面上有法國魚子醬,waiter 輕輕燒下 ,令到個鮑魚更加香,味道更出,鮑魚下邊有椰子水做既泡沫,食落味道好特別,鮑魚煮到好腍,從來未試過帶椰子香味嘅鮑魚😁好新鮮嘅體驗
**Japanese A4 Sirloin:
Waiter推架木餐車出嚟,跟住就用日本備長炭將鹿兒島A4和牛燒下,然後捲住青瓜絲 馬糞海膽同京蔥,配搭好新穎,和牛入口即溶好香牛味,原來和牛同海膽咁樣食咁夾,呢個真係好好食
**Scampi Tsukemen + Caviar (+$390/2pp):
Homemade pasta加澳洲小龍蝦,蝦肉夠新鮮,肉質結實,個意粉醬先係精華所在,
係用小龍蝦膏做,成個麵都充滿蝦嘅鮮甜,Al Demte
**Kagoshima Sirloin:
用鹿兒島A4和牛西冷 配松本茸日本菇
伴有紅油菜purée cream sauce ,和牛肉入口即融,高質
**Amadai:
金目鯛立鱗燒:魚鱗非常香脆 ,同魚肉嘅嫩滑食落口感特別,層次感豐富,
上菜時waiter會倒Champagne butter sauce
在魚上,呢個汁味道好特別,夾埋一起食完全令魚嘅鮮味更加提升。
**Pazzi Surprise:
話說呢間餐廳嘅waiter,個個都好似表演咁成日為客人帶來驚喜,點解咁講,因為差唔多每上一道菜waiter都會推一個特別訂制嘅櫃出嚟,然後好似變魔術咁變一道菜出嚟,今次就係變個即製海膽卷,所以非常之新鮮,紫菜非常之脆,馬糞海膽非常之甜
Dessert:
呢間餐每一道菜都咁又心思,又好味。連最後個甜品都咁出色 🍦 Pineapple 🍍 ice-cream
非一般Pineapple ice-cream, waitress 推架木架車出嚟,上面有兩杯 Cremia ice-cream, 即時淋上homemade 菠蘿醬,內有粒粒菠蘿🍍同脆脆,最後再加一個hydrated pineapple 做裝飾,又靚又好味
**今次餐飲體驗好特別,我覺得係絕對超值同埋驚喜