2018-11-06
一行三人, 大鄉里出城, 原來一啲咁普通午餐 可以買咁貴。好在「味道」係... 合格嘅。同行嘅兩位朋友食< 北菇滑雞粥 > 及 <蝦乾芋頭香菇釜飯>, 小食是< 青瓜伴白斬雞 > 及 < 杞子湯浸翡翠苗 > 。我冇問佢哋好唔好食 , 賣相睇落唔錯, 但係比較少。而我食嘅就係<羅漢齋炒麵>, 小食係<蠔皇鮮竹卷>。 大致好味, 調味、賣相、食材各方面都穩穩陣陣。 最重要係食得出冇落味精。可能喺呢個年頭, 冇味精、少鹽、少糖, 就已經係好出色嘅烹調, 世間少有, 所以可以賣貴啲。好難形容呢間舖頭係食咩菜式, 立立雜雜乜嘢都有。 飲品方面, 佢哋飲一個人一杯凍嘅夏枯草, 另一位就飲凍嘅珍珠奶茶, 而我就飲咗杯熱嘅竹蔗茅根(最唔抵就係我啲杯, 冇料、細杯、冇乜特別)。你話係唔係九唔搭八呢?侍應嘅招呼比較生疏、 有少少混亂, 可能係新開張冇幾耐。(因為某啲原因而唔方便食物影相。)
侍應嘅招呼比較生疏、 有少少混亂, 可能係新開張冇幾耐。
(因為某啲原因而唔方便食物影相。)