2018-01-09
情緒鬱悶時,必須要發洩一下,否則好易鬱到病。聽阿媽講,呢輪家姐唔多開心,鬱悶咗成個禮拜,唔知佢發生咩事,好擔心。我同家姐既然是同一條腸出嚟嘅,唔多唔少都好了解佢,九成又係公司啲小人整鬼佢啦。我咃呢啲做細嘅雖然唔可以在工作上幫到佢,唯有請佢去食番餐,順便聽佢呻下,俾個機會佢發洩下囉!我帶咗佢去食任食火鍋,佢開心到不得了,話要將食物當成班小人咁,淥熟晒嚟食。七點半來到,火鍋店開始人多,煙霧迷漫,能見度急速下降。家姐食興已發,連忙拿起點餐紙,第一round點了【台式麻辣】拼【胡椒豬肚】鴛鴦鍋;【頂級牛梅花】、【無骨牛小排】、【安格斯黑牛】、【精選牛五花】、【黑豚五花肉】、【黑毛豬梅花】、【頂級小肥羊肉】、【海生蝦】各一份。其間,我就去泡制一壺花茶幫佢下一下冤屈氣。自己就整鑵【招財可樂】,貪佢好意頭。之後,佢就去 “混醬”,返來仲話我知,個 “混醬” bar有好多樣嘢俾客人去混,情形就好似佢公司咁,有好多人都好混帳。我就去巡巡場,睇下有咩食、有咩飲。嘢食實在太多喇,講都講唔晒。我都趁下熱鬧,求祈執番一碟番來 share。啲食物出得好快。不過,個鴛鴦鍋就要等多一陣。我哋都明嘅,人多嘛。家姐肚餓了
七點半來到,火鍋店開始人多,煙霧迷漫,能見度急速下降。
其間,我就去泡制一壺花茶幫佢下一下冤屈氣。
自己就整鑵【招財可樂】,貪佢好意頭。
我都趁下熱鬧,求祈執番一碟番來 share。
家姐肚餓了,唔等得咁多,竟然先吃【燉奶】和【雪糕】,還大讚好味!
期待以久嘅火鍋終於出場,食物多到整檯都係。
家姐話,通常,其他的火鍋店的檯都比較細,唔似得呢間有咁大張檯,放多啲食物都無問題。
滾呀滾,食呀食!
羊肉、牛肉都好新鮮,好美味。
海蝦都唔錯,肉質夠爽口彈牙,一次過,每人食咗四隻。
家姐一路食一路呻,越呻越亢奮,越食越凶狠,我終於明白佢有幾憎佢班同事。
欲罷不能,我又幫佢點了些食物,包括【脆肉鯇魚腩】和追加了一些海蝦、豬、牛、羊。
脆肉鯇魚腩
唔好俾佢停! 再執多一碟番嚟。
家姐好欣賞呢個鹵大腸。佢話,佢公司有條友叫盧泰祥,花名就係叫做鹵大腸,為人陰濕到無人有,所以要狠狠地大啖食佢落肚。
鹵大腸
我就好欣賞粒【薑汁皮蛋貢丸】,夠創意,咬落去爆晒啲薑汁出來,非常過癮。
薑汁皮蛋貢丸
最後,食埋個【台式鹵肉飯】和【焦糖燉蛋】,家姐嘅冤屈氣都發洩得七七八八。
佢回復正常狀態後,讚呢間火鍋店夠大,坐得舒服,食物種類多,加添食物速度又快。我就話: “呢間火鍋店價錢大眾化,平日每人都係$158,好抵食! 你要來發洩多幾次都問題。”
差不多十點,還有人在等位,可想而之,呢間火鍋店是幾咁受歡迎。