2010-06-29 53 瀏覽
回西貢家辦好應做既事, 3點鐘, 冒著大雨出返黎西貢墟. 回到西貢, 目的只是轉車, 橫風橫雨的, 都是係車站附近找食物好. 而是次一早已鎖定目標, 就是小巴站旁的老店. 越華快餐店.匆匆的從巴士站走到去小巴站, 店外已經坐滿疑似小巴司機的煙民. 以前坐出面, 周不時看見一個非常壯觀的事情. 就是小巴站頭埋數, 利用人海戰術, 十幾二十人齊齊數銀仔. 不過, 現時八違通盛行, 呢個場面已經不再. 店外看到的, 只有因落大雨, 掃哂興既遊客而形成的等小巴出九龍人龍.下雨啊, 當然坐入內廳. 呢一類型既餐廳, 通常都乜都有, 中式炒麵飯, 西式焗燴飯, 應有盡有. 看看有甚麼好食, 看了都係焗飯會比較好食. 就叫了一個焗雞扒飯. 焗飯, 是傳統的鮮茄焗飯, 不過茄味不太重, 而且沒有芝士, 比起期望的差了少許. 而雞扒, 比較入味, 而且是用黑椒醃過的, 茄醬雖不夠香, 但有少少黑椒, 帶黠辣辣地既惹味口感, 縱使我本人不太喜歡黑椒, 也覺得不錯. 另外飯底是傳統的炒飯飯底. 炒得夠散, 近邊的又乾乾地帶脆口. 小時食的焗飯, 不就是這個味道嗎?另外是奶茶, 呢一杯夠濃, 茶味重. 滑滑既

另外是奶茶, 呢一杯夠濃, 茶味重. 滑滑既口感就欠奉啦. 不過, 中午飯一杯茶, 無非只為濕濕口既姐.

快餐, 快食, 快走. 出去, 冒著大雨, 回市區去.