2019-12-17 116 瀏覽
男朋友呢晚神神秘秘,直到上車都仲未肯話我知去邊食飯,👦🏻話今年做足功課搵左間我一定鐘意既餐廳同我慶祝X’mas。最後車我入到西貢白沙灣!原來白沙灣碼頭海旁有間酒店The Pier,👦🏻呢晚就係帶我黎酒店入面既日本餐廳食Omakase🥰餐廳正正坐落於海邊,內裡裝潢以木為主,設計走日式簡約風,燈光柔和,感覺舒適,仲有吧檯座位可以邊食邊欣賞大廚手藝。店員親切,好有笑容,一入餐廳感覺已經好唔錯!一坐低,店員就倒左兩杯水俾我地,介紹全餐廳無論係飲用,食用都係用日本白神山既天然優質既泉水。✨前菜好驚喜前菜!師傅風趣笑住叫我地準備定相機,果然一打開木盒,就有煙霧效果!精緻既木盒入面有三款前菜,擺設得好有心思,好精美!望落就好似一幅日本畫咁。師傅建議由左至右,味道淡至濃咁去食。由最左邊開始:京都豆乳 - 用白神山水製成,上面既小紅莓醬同牛油果醬同豆乳味道好夾,口味清新,豆味香濃,入口即溶好滑溜。京都銀杏 - 銀杏經鹽焗,味道鹹鹹地,而且好食到銀杏既清香原味道。胡麻醬水雲 – 水雲好滑,底下既日本淮山爽口,撈埋胡麻醬一齊食,雙重口感,而且開胃。✨刺身擺盤造形精美有心思👍🏻北海道牡丹蝦 – 大隻,啖啖肉,

✨前菜
師傅建議由左至右,味道淡至濃咁去食。由最左邊開始:

刺身
擺盤造形精美有心思👍🏻
北海道牡丹蝦 – 大隻,啖啖肉,十分鮮甜。
深海池魚 – 厚切肥美刺身,入口油脂甘香,質感軟滑。
火炙金目鯛 – 火灸過後保持香氣,肉質結實彈牙,魚味濃郁。
深海池魚 – 非常新鮮,肥美,油脂甘香。

✨鹽燒喜之次
喜之次外型貌似大眼雞,實質有「海中紅寶石」美譽,係日本深海魚王,師傅更將喜之次固定好,造型栩栩如生,好生猛。
喜之次屬深海魚,肉質既水份同脂肪含量較多,加上師傅火候掌握得好,將喜之次燒得皮香肉嫩,第一下筷子篤落去已經有豐富既肉汁流出,外皮香脆,肉質細嫩無比。

✨北海道海膽鰻魚蒸蛋
高級版茶碗蒸,香滑蒸蛋上面有上面有北海道海膽,內裡仲有鰻魚!蒸蛋超級滑溜,仲好有鰻魚既鮮味!海膽creamy,鮮甜,呢個係我暫時食過最好味既茶碗蒸🥰

✨北海道松葉蟹甲羅燒配多士
蟹殼裝滿北海道松葉蟹肉/蟹籽,真係睇見都流口水。
蟹肉份量多, 味道鮮甜,仲有大量蟹籽,入口咸鮮脆卜卜,配埋多士,啖啖滋味!

✨培茶高湯八爪魚
造型精美細緻,似一盤好有日本風格既盆景。
師傅為我地詳盡介紹呢款煮物,用上原條1kg重既新鮮北海道八爪魚鬚,先用白蘿蔔敲打八爪魚鬚,去破壞組織,再用焙茶高湯蒸三小時,所以八爪魚入味軟腍,一啲都唔韌。配菜方面仲有多款蔬菜,每款都好精緻,好fresh好健康。

✨柚子鰤魚手卷
陣陣既柚子味清香,好fresh,鰤魚魚蓉香濃軟滑。

✨帆立貝壽司
帆立貝好新鮮,清新鮮甜。

✨火炙金目鯛
火炙過後,好香口,肉質結實爽口,入口甘香。

✨火炙左口魚貝壽司
火炙過後魚油爆出,油脂甘香,肉質嫩滑。

✨麵豉湯
壽司過後飲番碗熱辣辣既麵豉湯,暖一晤胃之後準備食甜品

甜品
賣相擺盤好靚😍好有冬日氣息,符合而家既天氣。
十勝紅豆羊羹 - 頂層有金箔做點綴,好靚!上層質感Q彈,而下層就明顯食到幼滑既紅豆蓉,味道清甜。
黃金焗蜂蜜忌廉番薯 – 就咁睇可能以為係普通焗蕃薯,但原來做法好有心思!師傅先將番薯起肉,再加蜂蜜忌廉打蓉,再釀番入番薯保持形狀,面層再掃上蛋黃,食落香甜不膩,又微微帶點蛋黃既咸香,質感幼滑,好高質。